Predsednik Pahor slavnostno otvoril 53. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem 

Gornja Radgona, 22. 8. 2015 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v Gornji Radgoni slavnostno otvoril 53. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA 2015. 

Predsednik Pahor slavnostno otvoril 53. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem
Foto: Tamino Petelinšek/STA

V otvoritvenem nagovoru je predsednik republike zbrane spomnil, da letos že petnajstič z veseljem obiskuje ta sejem, ki zavoljo marljivih organizatorjev ostaja največji slovenski sejemski dogodek na področju kmetijsta, odmeva pa tudi daleč čez mejo. Glavno sporočilo sejma je, tako predsednik, da je Slovenija posebna dežela, saj polovica prebivalstva živi na podeželju, polovica pa v urbanih središčih. Predsednik Pahor je ponovno poudaril svoje prepričanje, da je slovensko podeželje lepo urejeno in poseljeno in da opravlja nekatere gospodarske in socialne vloge, ki jih nihče ne more nadomestiti. Ocenil je, da bo prav zato v prihodnje zelo pomembno poiskati takšne ukrepe za razvoj podeželja, da bomo lahko dosegali enako kakovost,življenja na podeželju in v urbanih središčih. "Dovolim si reči, da se država trudi razumeti svojo vlogo in odgovornost na področju kmetijske politike, s katero skuša po svojih najboljših močeh odgovarjati na dileme in stiske, a hkrati tudi nuditi priložnosti tistim, ki od kmetijstva živijo. Slovenijo želimo ohraniti lepo in urejeno, tudi na podeželju. To nam lahko uspe s sodobnimi principi subvencij," je dejal predsednik republike, hkrati pa opozoril, da se morajo tudi ljudje, zaposleni v kmetijskem sektorju, zavedati, da ne morejo živeti le od državnih intervencij, zato morajo biti inovativni in vpeljevati nove poslovne modele. "Če danes pogledam v prihodnost kmetijske politike v Sloveniji, lahko vendarle rečem, da smo na relativno dobri poti k uspehu - seveda ob ustreznem sodelovanju države in drugih deležnikov," je govor zaključil predsednik republike in se organizatorjem sejma AGRA zahvalil za njihova prizadevanja ter jim zaželel uspešno delo tudi v prihodnje. 

Predsednik Pahor slavnostno otvoril 53. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Po slovesnosti si je predsednik republike v družbi ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejana Židana, župana Občine Gornja Radgona Stanislava Rojka in predsednika uprave Pomurskega sejma d.d. Janeza Erjavca sejem tudi ogledal. Posebno pozornost je predsednik Pahor namenil srečanju z mladimi rejci, ki se udeležujejo Mednarodne šole mladih rejcev, pa s članicami Zveze kmetic Slovenije, ki letos praznuje 20 let delovanja, in z mladimi iz Zveze slovenske podeželske mladine. V Parku ob sejemski gozdni učni poti pa je predsednik Pahor v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije simbolno posadil gorski javor.