SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor na uradnem obisku v Republiki Avstriji

Dunaj, 13. 6. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se danes, na povabilo predsednika Republike Avstrije dr. Alexandra Van der Bellna, mudi na uradnem obisku v Republiki Avstriji. To je drugo uradno srečanje predsednikov, in sodi v okvir nadaljevanja rednega dialoga na predsedniški ravni.

Predsednik republike Borut Pahor na uradnem obisku v Republiki Avstriji
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Pahor se je v okviru uradnega obiska srečal z gostiteljem, predsednikom dr. Van der Bellnom, srečal pa se je tudi z zvezno kanclerko Republike Avstrije dr. Brigitte Bierlein in s predsednikom zveznega parlamenta Republike Avstrije mag. Wolfgangom Sobotko.

V dvostranskih pogovorih sta predsednik Pahor in zvezni predsednik dr. Van der Bellen pregledala dvostransko sodelovanje in potrdila, da so odnosi med državama odlični. Državi vzdržujeta reden in zelo razvejan dialog na politični ravni in na številnih delovnih področjih, zelo dobro poteka tudi gospodarsko sodelovanje. Republika Avstrija je prva naložbenica v slovensko gospodarstvo, druga glede na število turistov in tretja najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije.

Predsednik republike Borut Pahor na uradnem obisku v Republiki Avstriji
Foto: Daniel Novakovič/STA

Avstrijski predsednik je predsedniku Pahorju čestital za uspešno gostiteljstvo pobude Tri morja, ki je voditelje prejšnji teden zbrala v Sloveniji. Pozdravil je pričetek Leta sosedskega dialoga, ki bo od jeseni družilo obe državi, ter se zavzel za sodelovanje, ki bo prispevalo k boljšemu poznavanju in razumevanju obeh kultur in narodov.

Predsednika sta pozdravila ponovno pozitivno priporočilo Evropske komisije za začetek pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo in podprla nadaljnje širjenje Evropske unije. Izmenjala sta informacije o vrhu voditeljev Brdo Brijuni procesa, ki je potekal maja v Tirani, in se zavzela za aktivno in odgovorno vlogo Evropske unije v regiji, kar bo pripomoglo k hitrejšim reformam in potrebni transformaciji na Zahodnem Balkanu.

Predsednik republike Borut Pahor na uradnem obisku v Republiki Avstriji
Foto: Daniel Novakovič/STA

Ob robu uradnega obiska se je predsednik Pahor sinoči sestal s predstavniki slovenske manjšine v Republiki Avstriji. Sogovorniki so se strinjali, da se je sodelovanje na zvezni kot tudi na deželni ravni izboljšalo, izpostavili pa so nekaj perečih vprašanj, predvsem na področju kulture in šolstva, kar je predsednik Pahor izpostavil tudi v pogovoru z avstijskim predsednikom. Večer pred pričetkom uradnega obiska je predsednik Pahor sklenil z udeležbo na sprejemu, ki ga je ob dnevu državnosti priredilo Veleposlaništvo Republike Slovenije na Dunaju. V nagovoru je predsednik Pahor ponovno izpostavil odlične vsestranske odnose med obema državama, ki jih bomo v luči dobrega medsosedskega sodelovanja tudi nadaljevali. Vsem prisotnim je čestital ob prihajajočem državnem prazniku in poudaril, da bomo ljudje v Sloveniji ta praznik praznovali s ponosom.