SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Številne priložnosti za poglobitev prijateljstva in sodelovanja

Ljubljana, 21. 5. 2013 | sporočila za javnost

Uradni obisk predsednika Republike Madžarske, Jánosa Áderja
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes na uradnem obisku gostil predsednika Madžarske, Jánosa Áderja. Po sprejemu z vojaškimi častmi sta se predsednika zadržala v daljšem pogovoru na štiri oči, temu pa so sledili plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Madžarske pod vodstvom obeh predsednikov.

Slovenski predsednik je uvodoma izpostavil prijateljske odnose med dvema sosednjima državama in se zavzel za poglobitev prijateljstva in sodelovanja med državama. Predsednika sta v pogovorih posvetila veliko pozornosti tesnejšemu vsestranskemu sodelovanju med Slovenijo in Madžarsko ter ovrednotila razvoj gospodarskega in čezmejnega sodelovanja med državama. Ocenila sta, da bi bilo mogoče bolje izkoristiti številne neizkoriščene potenciale skupnega interesa, predvsem na področju energetike, transportne infrastrukture ter povezovanju podjetij na področju avtomobilske in farmacevtske industrije.

Posebno pozornost sta predsednika namenila zaščiti narodnih manjšin, slovenske na Madžarskem in madžarske v Sloveniji. Predsednik Pahor se je predsedniku Madžarske zahvalil za skrb za slovensko manjšino v Porabju, ter izrazil pričakovanje, da bo financiranje slovenske narodne manjšine stabilno. Madžarski predsednik Áder se je zahvalil Sloveniji za ohranitev načrtovanih sredstev, namenjenih madžarski manjšini v Sloveniji.

Predsednika sta se strinjala, da sta zemljepisna bližina in dvojezični manjšinski skupnosti odlično izhodišče za tesnejše sodelovanje tudi na področju kulture, izobraževanja, znanosti in raziskav.
Uradni obisk predsednika Madžarske, Jánosa Áderja
Foto: Daniel Novakovič/STA

V pogovorih sta se sogovornika dotaknila tudi aktualnih vprašanj, povezanih z Evropsko unijo in njenim prihodnjim razvojem ter spregovorila tudi o prihajajočem članstvu Republike Hrvaške v Evropski uniji. Izmenjala sta poglede na razmere na Zahodnem Balkanu ter poudarila pomen regionalnega sodelovanja, pri čemer sta izpostavila Srednjeevropsko pobudo in Višegrajsko skupino. Predsednik Pahor je madžarskega predsednika Jánosa Áderja seznanil z idejo o obuditvi procesa Brdo.

Madžarska je pomembna gospodarska partnerica Slovenije – v letu 2012 je ohranila 6. mesto najpomembnejše zunanjetrgovinske partnerice. Menjava z Madžarsko predstavlja 3,6 odstotka celotne slovenske zunanje trgovinske menjave, v letu 2012 je skupna vrednost blagovne menjave dosegla 1,55 mrd eur. Predsednika sta izpostavila možnosti poglobitve sodelovanja tudi na področju turizma, kjer je po številu prihodov in ustvarjenih nočitev Madžarska na 10. mestu naših emitivnih trgov.

Ob koncu je predsednik Pahor madžarskega predsednika Jánosa Áderja povabil na obeležitev 100-letnice začetka prve svetovne vojne, ki je izbruhnila prav v tej regiji - spoštljiv spomin na njene žrtve po njegovem mnenju poudarja pomen evropske zaveze za utrjevanje miru in sodelovanja v regiji.