SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor za RTV Slovenija o evropskih spremembah in ustavi

Ljubljana, 17. 4. 2016 | intervjuji

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor za RTV Slovenija o evropskih spremembah in ustavi.
Novinarka Petra Bezjak, Televizija SlovenijaNovinarka Petra Bezjak

V posebnem pogovoru za RTV Slovenija je predsednik Borut Pahor govoril o nujnih spremembah v Evropski uniji, ki se je znašla v krizi.

Evropska unija se je po finančni, begunski, zdaj pa še varnostni krizi znašla na razpotju, ugotavlja predsednik države.

Taka kot je dolgo časa ne mora živet naprej, v skladu s pričakovanji ljudi, ki so visoka. Če ta pričakovanja ne bodo izpolnjena bodo ljudje vse bolj nezadovoljni in vedno bolj bodo dovzetni za ideologije tistih, ki bodo govorili o tem, da ta Evropa ni več njihov dom in bodo poslušali sirene tistih, ki bodo govorili o nacionalnih politikah in k vrnitvi stari evropski geopolitiki. Če se želimo temu izognit moramo dat novo vizijo.

Skupina pravnih strokovnjakov zbranih okrog Petra Jambreka bo tako jutri predstavila nove ustavne predloge po katerih bi evropski volivci volili predsednika Evropske komisije. Evropski parlament pa bi postal dvodomen. Poleg voljenih poslancev bi v drugem domu sedeli predstavniki držav članic.

Dejstvo, da bo dana v javnost, da bo dana v premislek kritični, intelektualni politični javnosti, je nekaj zelo dragocenega v tem smislu Ljubljana v ponedeljek in torek postaja za hip se mi zdi intelektualno in politično središče nove Evrope. Moja želja je, da bi bila to ustava federalne Evrope.

Ideja o Združenih državah Evrope ni nova in verjetno med vsemi članicami Evropske unije ne bo pozitivno sprejeta.

Če Slovenci kot majhen narod ne bomo razumeli pomena Evropskega povezovanja bomo verjetno zgrešili mir in varnost v prihodnosti.

Kot še dodaja predsednik države, bi bilo povsem nerazumno, da bi Evropo pustili takšno kot je zdaj, zato so spremembe nujne.