SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor je z video nagovorom nastopil na Mednarodnem forumu o enaki zastopanosti žensk in moških

Pariz, 1. 7. 2021 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je z video nagovorom nastopil na Mednarodnem forumu o enaki zastopanosti žensk in moških.

Na forumu, ki ga gosti francoski predsednik Emmanuel Macron, so spregovorili tudi nemška kanclerka Angela Merkel, generalni sekretar ZN Antonio Guterres, nekdanja ameriška državna sekretarka Hillary Clinton in ameriška podpredsednica Kamala Harris.V nadaljevanju prilagamo besedilo nagovora predsednika republike:

Ekscelence, gospe in gospodje

Dovolite mi, da iskreno pozdravim pobudo UN Women in predsednikov Francije in Mehike za organizacijo serije dogodkov na temo Generation Equlity Forum.

Toplo se zahvaljujem za priložnost, da spregovorim o vlogi žensk v tehnologijah in znanosti.

Indeks enakosti spolov nas, torej Slovenijo, umešča visoko na svetovnih in evropskih lestvicah. A tudi mi smo še daleč od polne uresničitve načela enakih možnosti.

Tako v Sloveniji, kot povsod po svetu, je pandemija Covid-19 korak nazaj v prizadevanjih za večjo enakost med spoloma. Okrepila je stereotipe o delitvi bremen, spet je več je nasilja nad ženskami.

Potreben bo dodaten napor, da bomo obrnili ta trend in kot družba izkoristili vse potenciale, ki jih imamo. Stekleni strop z veliko nevidnimi ovirami pri napredovanju žensk je posebno čvrst ravno na področju žensk v znanosti in tehnologijah.

Letos obeležujemo pet let od sprejema Resolucije Generalne skupščine, s katero je bil vzpostavljen dan žensk in deklet v znanosti. Letos je bil posvečen vlaganju v znanosti, tehnologiji in inovacijah v dobi digitalizacije za vključujočo zeleno rast.

Vlada Republike Slovenije že vrsto let spodbuja in sofinancira projekte za opolnomočenje žensk na tem področju. Imamo komisijo za enake možnosti na področju znanosti. Vključeni smo v UNESCO program »For Women in Science«.

Zadnjih nekaj let tudi osebno podpiram spodbujanje deklet za odločanje za inženirske poklice. Naj omenim pobude kot so »Inženirke in inženirji bomo«, ter projekt vsakoletne razglasitve »Inženirke leta«.

Zavezujem se, da bomo v Sloveniji nadaljevali s prizadevanji za večjo enakopravnost žensk na vseh področjih, vključno s področjem tehnologije in inovacij ter se vključevali v mednarodna prizadevanja na tem področju.

To nam bo pomagalo tudi pri soočanju z izzivi okrevanja po pandemiji Covid-19.

V Sloveniji, Evropi in svetu je veliko znanja. Izkoristimo ga in omogočimo vsem, da prispevajo k preboju v trajnostni, človeku in okolju prijaznejši razvoj.