SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike je danes sprejel dr. Kozmo Ahačiča, avtorja bibliofilske izdaje Stati inu obstati

Ljubljana, 5. 1. 2022 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel dr. Kozmo Ahačiča, avtorja bibliofilske izdaje Stati inu obstati, ki je izšla pred kratkim. Gre za izdajo, ki je zakladnica temeljnih besedil slovenskega jezika in predstavlja prvih 50 knjig v slovenščini, od Katekizma in Abecednika do prve slovenske slovnice in prevoda Biblije. Monografija Stati inu obstati je izšla ob 30. obletnici samostojnosti Republike Slovenije. Izvod knjige so avtorji in založba podarili Predsedniku Republike. Predsednik republike Borut Pahor je s hvaležnostjo sprejel izvod ročno vezane monografije in dejal, da bo ta dokument o začetkih slovenščine kot jezika, ko se je za nas kot narod vse začelo, odslej na posebnem mestu na ogled obiskovalcem Predsedniške palače.

Sprejema so se udeležili še urednik knjige in glavni urednik Cankarjeve založbe dr. Aljoša Harlamov, predsednica uprave Mladinske knjige Simona Mele in direktorica Cankarjeve založbe dr. Alenka Kepic Mohar.

Predsednik Pahor je dr. Kozmi Ahačiču leta 2017, ob dnevu Primoža Trubarja, 8. junija, vročil priznanje jabolko navdiha. Prejel ga je za “domiselno ustvarjanje in uveljavljanje novih pristopov v slovenski slovnici in književnosti, s katerimi nadaljuje plemenito in pomembno poslanstvo očetov slovenskega knjižnega jezika in ga razvija na način, da ga mladi z veseljem in občudovanjem berejo in znotraj njega tudi ustvarjajo”.

Predsednik republike je danes sprejel dr. Kozmo Ahačiča, avtorja bibliofilske izdaje Stati inu obstati
Foto: Nebojša Tejić / STA