Predsednik republike si je na izolskem mandraču ogledal projekte OAS Ribič

Izola, 18. 12. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor se je danes na Severnem pomolu v Izoli udeležil predstavitve zaključenih projektov Obalne akcijske skupine Ribič (OAS Ribič), ki je bila ustanovljena leta 2012 z namenom vzpostavitve učinkovitega javno-zasebnega partnerstva za izvajanje razvojne strategije ter črpanje sredstev iz četrte osi Evropskega Ribiškega Sklada v obdobju 2007-2013. OAS Ribič povezuje vse obalne občine, z namenom izvajanja lokalne razvojne strategije, v kateri so opredeljeni ključni cilji in potrebe obalnega območja.

Predsednik Borut Pahor si je na izolskem mandraču ogledal projekte OAS Ribič
Foto: STA/Daniel Novakovič

Predsednik Pahor je v izjavi za medije dejal, da ta ambiciozen projekt obeta nek nov čas tudi za ribiške družine v Slovenskem primorju. "Ni jih veliko, ampak tiste, ki so, se zdi, bodo imele od rib spet kruh. Jaz sem bil tukaj na tem pomolu pred približno desetimi leti. Takrat sem se pridružil eni zadnjih takih velikih ribiških akcij ribičem na starih dveh ladjah – Ribi 1 in Ribi 2, šli smo ven v mednarodne vode. Bilo je sicer lepo, ampak jaz sem na obrazih ribičev videl strah pred prihodnostjo in zdaj se mi zdi, ko danes pogledam te obraze, da vidim neko upanje glede prihodnosti. V tem smislu se je nekaj spremenilo, stare barke so šle v razrez, prišle so nove," je dejal predsednik in zagotovil, da se bo trudil, da bi "Slovenija kot pomorska država imela tudi svoje ribiče, svoje ribiške družine, ki bodo razvijale dodatno vrednost s svojim znanjem, da bodo to znanje razvijale in ne bodo živele samo od ribištva, ampak od vsega kar ribištvo prinaša. In tudi da bodo skupaj z državo in drugimi skrbele zato, da naše morje ostane živo in obala živahna".

"Danes vidimo tukaj novo poglavje tradicije, ki utegne biti slovenska posebnost," je povedal predsednik Pahor in podprl prizadevanje Obalne akcijske skupine Ribič. Predsednik Pahor se je zahvalil vsem, ki so verjeli, da ta ambiciozen projekt lahko uspe. Med petimi plovili, ki so bila financirana s pomočjo 4. osi Evropskega ribiškega sklada in nacionalnih sredstev si je predsednik Pahor ogledal tudi kratko predstavitveno vajo Uprave Republike Slovenije za reševanje in zaščito s postavitvijo baraže v primeru izlitja nevarnih snovi.