SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor slavnostni govornik na osrednji slovesnosti ob dnevu Slovenske vojske

Murska Sobota, 15. 5. 2015 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor se je v Murski Soboti udeležil osrednje slovesnosti ob dnevu Slovenske vojske, kjer je bil tudi slavnostni govornik.

Slavnostni govor predsednika Republike Slovenije in vrhovnega poveljnika obrambnih sil Boruta Pahorja na osrednji slovesnosti ob dnevu Slovenske vojske
(Velja govorjena beseda!)

Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske – ZA KOGA?
spoštovani veterani vojne za Slovenijo,
visoki gostje,
gospe in gospodje,

Slovenija je ena najbolj varnih držav na svetu. Tako naj tudi ostane. Najprej in predvsem nosijo za to odgovornost politične oblasti. Kot predsednik republike se te odgovornosti v celoti zavedam. Zato poudarjam čvrsto privrženost naše države mirnemu reševanju sporov in krepitvi mednarodnega miru in varnosti. Slovenija je miroljubna država, njena politika pa je politika miru in prijateljstva.

Slovenija si je v skoraj četrt stoletja njene samostojnosti ustvarila v svetu med narodi in državami veliko iskrenih prijateljev. Ima ugled države, ki si prizadeva za strpnost, sožitje in razumevanje v mednarodni skupnosti ne glede na različne politične, verske in druge razlike. Ni nobenega razloga, da bi nas katerikoli narod, država, verska skupnost ali kdorkoli drug videl kot nasprotnika. Tako naj tudi ostane. Slovenija je predana spletanju prijateljskih vezi, medsebojnemu spoštovanju, razumevanju in vsestranskemu mednarodnemu sodelovanju.

Slovenija je članica Evropske unije in zveze Nato. To je tudi za določanje naše zunanje in varnostne politike odločilnega pomena. To ne pomeni, da nam kdo narekuje naša ravnanja. To pomeni, da mi skupaj z ostalimi zavezniki določamo tako politiko, ki je v našem skupnem strateškem interesu, torej tudi slovenskem. Koliko bomo aktivni pri nastajanju, pri oblikovanju skupne zunanje in varnostne politike je zlasti odvisno od nas samih.

Izgovarjanje na majhnost je nezrelo. Imamo izkušnje, tradicijo, znanje in sposobnost, da z zavezniki sooblikujemo takšno politiko miroljubnega urejanja svetovnih odnosov, ki je sami ne bi zmogli. Zato je uspešnost političnega in vojaškega sodelovanja v Evropski uniji in Natu v najbolj elementarnem nacionalnem interesu.

Danes živimo v svetu, za katerega se zdi, da ustvarja več varnostnih problemov, kot jih uspe sproti reševati. Vzhodneje in južneje od nas so krizna žarišča, ki majejo mednarodni mir in varnost. Soočamo se z novimi varnostnimi izzivi, kot jih v zgodovini še ni bilo. To terja od nas in naših zaveznikov dvoje. Prvič, proučiti in izkoristiti vse možnosti za mirno rešitev sporov. Drugič, izvesti vse potrebno za učinkovito vojaško pripravljenost.

Koliko je v tem smislu danes pripravljena Slovenska vojska? Ob lanski uradni seznanitvi z pripravljenostjo Slovenske vojske s strani ministra za obrambo in načelnika Ganeralštaba sem bil prisiljen oceniti, da je ob obstoječi strukturi, slabih dohodkih vojakov, nespremenjenih nalogah in ob razpoložljivih virih Slovenska vojska dosegla najnižjo raven možnosti delovanja. To je bila stroga ocena, vendar jo moramo vzeti zelo resno. Letošnje poročilo pričakujem čez 14 dni, dovolim pa si osebno oceniti, da se stvari niso premaknile na bolje. Jasno je, da smo prišli v položaj, ki od slovenske države terja praktičen in strateški načrt potrebnih posodobitev v obrambnem sistemu glede na današnje in bodoče varnostne izzive z zadostno finančno podlago.

Kljub temu ima Slovenska vojska v javnosti upravičeno velik ugled. V prvi vrsti gre za trdno prepričanje naših ljudi, da se na svojo vojsko lahko zanesejo in vam zaupajo obrambno varnost države. Visoko cenimo brezhibno profesionalnost pripadnikov Slovenske vojske na misijah v tujini. Posebno pa vam je javnost od srca hvaležna za vašo pomoč pri naravnih in drugih nesrečah. V imenu države in v imenu vseh naših ljudi se vam zahvaljujem za nesebično solidarnost.

Slovenija je na svojo vojsko ponosna. Naj tako tudi ostane.

Spoštovane pripadnice in pripadniki Slovenske vojske, sprejmite, prosim, ob vašem prazniku iskrene čestitke!

Naj ponovimo – ZA KOGA?


Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor se je udeležil osrednje slovesnosti ob dnevu Slovenske vojske.
Foto: Daniel Novaković