SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike na osrednji regijski proslavi ob prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

Turnišče, 12. 8. 2016 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil osrednje regijske proslave ob prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom »Združeni ob združitvi« v Turnišču, kjer je zbrane tudi nagovoril. Slovesnost je potekala pred Kovačevo domačijo v Nedelici - hiša z okolico je bila leta 1973 razglašena za narodopisni in zgodovinski spomenik narodnemu heroju Štefanu Kovaču.

Predsednik republike na osrednji regijski proslavi ob prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom
Foto: Nebojša Tejić / STA

Govor predsednika republike objavljamo v nadaljevanju, velja govorjena beseda!

Slovenci radi rečemo, nekoliko pesniško vzneseno, da so se z ustanovitvijo samostojne slovenske države izpolnile tisočletne sanje našega rodu. Dejstvo pa je, da je zlasti zadnje stoletje odločilno zaznamovalo ustvarjanje pogojev, da smo lahko pred 25 leti samostojno Slovenijo tudi dejansko razglasili, ubranili in mednarodno uveljavili v okviru državnih meja, ki veljajo danes.

Gre za prelomne dogodke po koncu prve in druge svetovne vojne. Po prvi svetovni vojni smo uspeli uveljaviti naše življenjske narodnostne interese na Štajerskem in v Prekmurju. Po drugi svetovni vojni pa smo jih uspeli zavarovati na Primorskem. So tako važnega državotvornega pomena, da smo v njihov spomin in slavo razglasili državne praznike.

Avgusta praznujemo združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Septembra se veselimo vrnitve Primorske k matični domovini. Novembra slavimo pogum in domoljubje Rudolfa Maistra.

Prav je, da je tako. Zlasti mladi rod more tako tudi po tej poti prepoznati dolg, požrtvovalen, pogumen, narodno zaveden, mestoma zelo trpeč lok naših zgodovinskih izkušenj, ki so nam omogočile, da danes svobodno odločamo o lastnih zadevah in skupnih zadevah z drugimi državami, s katerimi smo tesneje povezani.

Vse to zgodovinsko preizkušanje nam veliko pove tudi o tem, da zavoljo nenehnih sprememb ni nič trajnega in gotovega. Četrt stoletja po ustanovitvi in uveljavitvi naše države se moramo tega spričo zapletenejših evropskih in mednarodnih okoliščin dovolj dobro in odgovorno zavedati.

Nikakor nočem vnašati v naše premisleke in odločitve o sedanjosti in prihodnosti nepotrebnega vznemirjanja in skrbi. Hočem pa opozoriti na nujnost našega okrepljenega vsestranskega sodelovanja pri opazovanju, ocenjevanju in ustvarjanju takih domačih in evropskih razmer, ki nam bodo v čim večji meri zagotovile mir, varnost in rast socialne blaginje.

Menim, da se moramo kot država ta hip posvetiti trem temeljnim in vzporednim nalogam.

Prvič, pospešiti strukturne in praktične spremembe za trajnejše okrevanje slovenskega gospodarstva in zagotovitev socialne stabilnosti.

Drugič, premišljeno posodobiti sistem nacionalne varnosti in s tem dolgoročno zagotoviti, da Slovenija ostane varna država.

In tretjič, z aktivno mednarodno politiko in diplomacijo po mirni poti reševati sleherna odprta vprašanja z drugimi državami in si prizadevati, da se bodo po mirni poti in brez uporabe sile reševali tudi vsi drugi nakopičeni evropski in svetovni problemi.

Po mojem mnenju je za Slovenijo življenjskega pomena, da se prenovi in bolj uspešno zaživi Evropska unija. V tem zgodovinskem kontekstu je za Slovenijo uspešno delujoča Evropska unija življenjsko pomembna v vseh ozirih, od političnega preko gospodarskega do varnostnega.

Kot suverena država članica smo soodgovorni za njeno prihodnost. Zato se ne moremo zanašati na to, da bodo rešitve za njene sedanje probleme iskali in našli samo drugi, temveč se moramo skupaj z njimi potrudi zanje.

Tako kot je sodelovanje Slovenije z drugimi državami pomembno za skupno mirno in varno prihodnost, je pomembno tudi sodelovanje znotraj Slovenije. Zaradi zgoščenih in nakopičenih političnih in varnostnih problemov v evropskem in mednarodnem okolju se moramo toliko bolj potruditi, da bomo vsakodnevno utrjevali našo skupnost.

Kondicija pri političnem in vsakem drugem sodelovanju nam utegne v prihodnje znova še kako prav priti, če se bo znova ponovila potreba po politični enotnosti glede usodnih vprašanj za naš narod in državo.

S povabilom temu sodelovanju in v iskreni prepričanosti, da ni problema, ki ga ne bi uspeli rešiti, če bomo sodelovali in če bomo združeni, vam čestitam za državni praznik z najboljšimi željami.


Predsednik republike na osrednji regijski proslavi ob prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom
Foto: Nebojša Tejić / STA

V luči praznovanja 25. obletnice samostojnosti Republike Slovenije je predsednik republike gospe Vesni Jerala Zver, županji občine Turnišče, in gospodu Milanu Kermanu, županu Občine Beltinci, podaril slovensko zastavo, protokolarno darilo predsednika republike. Občina Turnišče je k sodelovanju pri organizaciji regijske slovesnosti povabila Občino Beltinci, s čimer so še dodatno pokazali uspešno povezovanje in odlično sodelovanje med obema občinama.