SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Celjski dijaki predsedniku republike predstavili uporabo tehnologije navidezne resničnosti (VR) v učne namene

Ljubljana, 3. 2. 2017 | sporočila za javnostPredsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes obiskal Šolski center Celje, Srednjo šolo za strojništvo, mehatroniko in medije, kjer se je seznanil z uporabo tehnologije navidezne resničnosti (VR) v učnem procesu. Dijaki pa so predstavili tudi projekt, s katerim so Kristalno dvorano Predsedniške palače pokazali v tehnologiji navidezne resničnosti.

Celjski dijaki predsedniku republike predstavili uporabo tehnologije navidezne resničnosti (VR) v učne namene
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Dijaki so predsedniku republike svojo ustvarjalnost prikazali skozi snemanje televizijske oddaje za lastno spletno televizijo, predsednika republike pa so v okviru oddaje gostili v krajšem pogovoru. Voditeljico oddaje, dijakinjo Malvino je zanimalo, ali se je že srečal s tehnologijo virtualne resničnosti ter kako ocenjuje razvoj te tehnologije v prihodnosti. Predsednik republike je dejal, da ob svojih obiskih visokotehnoloških podjetij in šolskih centrov ugotavlja, da mladi s svojimi zamislimi in inovativnostjo hodijo pred novostmi in jim ne le sledijo: »Spremembe moramo ustvarjati. Želim si, da bi vas tudi profesorji in učitelji spodbujali, da postanete ustvarjalne osebnosti.«

V nadaljevanju obiska si je predsednik Pahor ogledal različne načine uporabe sodobnih tehnologij v učne namene. Ogledal si je delo v režiji, radijskem studiju, pri montaži in animaciji. V nadaljevanju obiska so dijaki Šolskega centra Celje predsedniku Pahorju v pogovoru zaupali svoje ambicije in sanje. V izjavi za medije je predsednik Pahor poudaril, da so mladi danes zrela in ambiciozna generacija, ki razume, da je znanje vrednota sama po sebi, a da se morajo za uspeh razvijati tudi kot osebnosti. »Ko mlad človek radovedno gleda v svojo poklicno prihodnost, se zaveda, da jo mora postaviti v kontekst razvoja svoje lastne osebnosti,« je dejal predsednik republike.

Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije je prva in edina srednja šola v Sloveniji, ki dijake uči za delo s tehnologijo navidezne resničnosti. Dijaki Šolskega centra Celje pa se odlikujejo tudi drugače, pred letom so na primer posneli celovečerni mladinski film »Vloga za Emo«, ki je bil predvajan tudi v slovenskih kinematografih.