SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor je bil slavnostni govornik na prireditvi "Ona ali On 2020 in 2021"

Postojna, 9. 4. 2022 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes zvečer v Postojni udeležil slovesne prireditve ob podelitvi priznanj za osebnost leta "Ona ali On 2020 in 2021". Predsednik republike je imel na prireditvi slavnostni nagovor.

Regionalna programska radijska mreža Radio 94 tradicionalno organizira zaključek akcije Ona ali On - dejanje leta, v okviru katere po izboru poslušalk in poslušalcev vsako leto podeli tudi sredstva v humanitarne namene.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil slovesne prireditve ob podelitvi priznanj za osebnost leta "Ona ali On 2020 in 2021"
Foto: Daniel Novakovič/STA

V nadaljevanju je besedilo govora predsednika Republike Slovenije. Velja govorjena beseda!

Nekoč, pred davnimi časi, je ostareli Indijanec pripovedoval svojemu vnuku:

»V notranjosti vsakega človeka se odvija boj med dvema volkovoma. Prvi volk vedno predstavlja zlo: jezo, zavist, bes, laž, sebičnost in nasilje; drugi pa dobro: mir, ljubezen, nesebičnost, resnico, sočutje, srčnost, vedrino in upanje.«

Po premisleku ga vnuk vpraša: »Kateri volk na koncu zmaga?«

Ostareli Indijanec mu odgovori: »Zmaga vedno tisti, ki ga hraniš!«

Prireditev Ona/On, pomembna in tradicionalna, regionalno in širše, hrani dobrega volka. S pozornostjo do znanih in manj znanih ljudi, ki so naredili nekaj dobrega za skupnost, nagrajuje njihovo srčnost, plemenitost, solidarnost in dobrodelnost. Z družbenega vidika, z vidika graditve skupnosti, so te prireditve dogodki, ki so za skupnost konstitutivnega pomena.

Skupnost v formalnem pomenu besede, recimo državno ali mednarodno, utemeljuje cela vrsta norm in predpisov. Skupnost v neformalnem pomenu besede, v čisto človeškem smislu, pa povezujejo moralne norme, ne predpisane oblike našega medsebojnega obnašanja.

Vsaka skupnost, ki želi preživeti in se razvijati, potrebuje norme obeh vrst. Za skupnost, ki želi biti strpna, ki želi živeti v sožitju, ki želi biti solidarna, je pomembno, da prepozna ravnanja širšega družbenega pomena, ki hrabrijo in krepijo te moralne, nenapisane norme, jih postavljajo kot vzor in navajajo vse posameznike in celotno skupnost, da stremijo k njim s svojim ravnanjem.

Tu pridemo do bistva stvari, ki jo želim danes izpostaviti, do vprašanja povezanosti naše družbe. V mislih imam povezanost kot kompleksen fenomen, ki se je zlasti za Slovence v naši zgodovini izkazal za pomemben element našega narodnega razvoja.

To vprašanje na nocojšnji slovesnosti izpostavljam zato, ker smo se kot skupnost v času kovida in sedanjih vojnih razmer v naši bližini znašli v položaju, ki utegne s posledicami obeh globalnih fenomenov močno preizkušati to našo skupnost.

Nenazadnje tudi v čisto političnem smislu. Ali se bomo, če se bo proti našim željam povečala zunanja nevarnost za naš mir, stabilnost in razvoj, odzvali kot skupnost enotno ali razdeljeno.

Slovenci jemljemo državljanski spopad sredi druge svetovne vojne, ki je bila na Slovenskem s partizanskim gibanjem tudi osvobodilna, kot žalosten dokaz razpada politične in družbene skupnosti v najbolj zahtevnih obdobjih naše zgodovine.

Prav nasprotno pa jemljemo ustanovitev naše države, od plebiscita za njeno ustanovitev do njene obrambe in mednarodne uveljavitve, za dokaz okrepitve in enotnosti naše narodne in politične skupnosti.

Od tedaj naprej, opremljeni z obema dragocenima izkušnjama, razumemo, da taka enotnost skupnosti ni potrebna vsak dan, da pa moramo s sodelovanjem, s spoštovanjem strpno in v sožitju to skupnost - državno, družbeno, politično in nenazadnje čisto človeško -, držati skupaj. Tudi s takimi prireditvami, kot je nocojšnja.

Ne vemo, kaj se bo dogajalo v prihodnosti, vemo pa vse, kar je potrebno vedeti o tem, kako se je potrebno pripraviti na to nepredvidljivost. Skrbno je potrebno negovati vse ravni naše človeške povezanosti. Ta je neprecenljivega pomena in noben drug instrument moči, ne prisila, ne orožje, je ne more premagati.

Čas pred volitvami je, razumljivo in prav, čas poudarjanja razlik. Toda tudi te morajo biti poudarjene na strpen način, s spoštovanjem do drugačnega stališča drugih. Po volitvah pa je za vsako povezano skupnost bistvenega pomena, da se med temi razlikami najdejo zmerni in razumni kompromisi v splošno in skupno korist. Na tej politični ravni je to za povezanost skupnosti neprecenljivega pomena.

Na čisto človeški ravni pa se nam ne sme nikoli zgoditi, da bi prenehali hraniti dobrega volka. Venomer moramo poskrbeti za to, da se krepi splošno razpoloženje v prid medsebojne solidarnosti. Ljudje smo toliko bolj pogumni, kolikor bolj čutimo, da v tem tveganju nismo sami in da skupnost nikoli nikogar ne bo pustila zadaj, ne glede na socialne in druge razlike med nami.

Naposled še enkrat izkoriščam priložnost, da se zahvalim gospodu Sandiju Curku, njegovim sodelavkam in sodelavcem, Radiu 94 in vsem ljudem, ki v tem prelepem delu Slovenije na ta način skrbite za povezanost naše skupnosti.

Čestitam nocojšnjim nagrajencem in se jim zahvaljujem za njihov prispevek. Vsem nam pa želim, da nikoli ne pozabimo skrbeti drug za drugega in se tako spodbujamo, da storimo več in bolje, ne samo zase temveč za vse.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil slovesne prireditve ob podelitvi priznanj za osebnost leta "Ona ali On 2020 in 2021"
Foto: Daniel Novakovič/STA