Karel Zelenko

Srebrni red za zasluge, vročitev 2. decembra 2015

Srebrni red za zasluge
za samosvoj umetniški pristop in družbeno angažirano ustvarjanje

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je Karlu Zelenku vročil državno odlikovanje srebrni red za zasluge 2. decembra 2015 na slovesnosti v Predsedniški palači.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na slovesnosti v Predsedniški palači vročil državno odlikovanje srebrni red za zasluge Karlu Zelenku, akademskemu slikarju, grafiku, ilustratorju in keramiku za samosvoj umetniški pristop in družbeno angažirano ustvarjanje.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Utemeljitev:

Karel Zelenko je eden najuglednejših pripadnikov ljubljanske grafične šole, ki je dobila tudi mednarodno veljavo že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Diplomiral je na oddelku za kiparstvo takrat novoustanovljene Akademije za likovno umetnost v Ljubljani pri Borisu Kalinu ter pozneje končal še specialki za grafiko in za slikarstvo pri Božidarju Jakcu in Gabrijelu Stupici. Izpopolnjeval se je na mnogih študijskih potovanjih v Belgiji, Franciji, Italiji, Nemčiji ter našel navdih tudi na potovanjih v Dalmaciji, Bosni in Makedoniji.
Velja za umetniškega samohodca, ki je razvijal samosvoj slikarski izraz preciznega figuralika in miniaturnega realista navkljub drugačnim trendom v času, ko je oblikoval svojo likovno govorico. Zelenkov tematski svet je bogat in raznolik, temelji na pretanjeno stilizirani pripovedni risbi, s katero izrisuje prizore človekovega življenja v protislovjih sodobnega sveta. Njegov celotni opus je posvečen socialnim tematikam, ki skozi igrivo, poetično, a tudi ironično ali celo sarkastično govorico izraža globok humanizem in nevsiljivo angažiranost umetnika. Njegova risba je natančna, prečiščena, njegove barve žareče in kontrastne.
V svojih delih nam Zelenko govori o svetlih in temnih plateh življenja. Podobni motivi se prepletajo tako v jedkanici kot v olju. Navdihujejo ga običaji ljudi, arhitektura in pokrajina, predvsem istrska, po drugi strani pa so eden od značilnih sklopov slikarjevega opusa rituali, povorke in parade, v katerih samotne človeške figure postanejo harlekini, lutke, akrobati in komedijanti. Vizionarsko in tenkočutno svari pred popredmetenjem življenja, potrošništvom, odtujenostjo in brezčutnostjo sodobne civilizacije.
Seznam samostojnih in skupinskih razstav Karla Zelenka doma in v tujini je zelo dolg. Prejel je več domačih in tujih nagrad, njegova dela pa so v zbirkah osrednjih slovenskih galerij in muzejev ter v mnogih zasebnih zbirkah v Italiji, Nemčiji, Belgiji, Franciji, na Nizozemskem in v Srbiji.