SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor ob počastitvi Dneva slovensko-britanskega prijateljstva: “Spominska plošča je slaven pomnik prijateljstva in solidarnosti v najbolj zahtevnih in tragičnih časih”

Gornji Suhor, 10. 6. 2021 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in parlamentarna državna podsekretarka Združenega Kraljestva Velike Britanije in Severne Irske, ministrica za evropsko sosedstvo in Ameriko Wendy Morton sta danes na posebni slovesnosti v Gornjem Suhorju pri Vinici obeležila Dan slovensko-britanskega prijateljstva. Današnji dogodek sovpada z obeležitvijo 100. rojstnega dne letos preminulega princa Filipa, vojvode Edinburškega, ki je z britansko kraljico Elizabeto II. leta 2008 obiskal Slovenijo. Kulturni program so pripravili lokalni ustvarjalci.

Župan Občine Črnomelj Andrej Kavšek je dejal, da je dogodek 31. marca 1945, ko so domačini pomagali preživelim pilotom Kraljevih letalskih, močno zaznamoval kraj, ki danes predstavlja stičišče slovensko-britanskega prijateljstva: “Prijatejstvo je potrebno negovati, ga ceniti in nikakor jemati kot samoumevnega. Verjamem, da se bomo še naprej trudili ohranjati dan slovensko-britanskega prijateljstva,” je dejal.

Veleposlanica Združenega kraljestva Tiffany Sadler je v govoru v slovenskem jeziku izrazila zadovoljstvo, da lahko skupaj praznujemo dan slovensko-britanskega prijateljstva. Dejala je, da se je v Gornjem Suhorju pri Vinici odvila zelo posebna zgodba, ki opominja na dolgoletne vezi, ki povezujejo obe državi, in vrednote, ki jih delimo: pogum in prijaznost.

Parlamentarna državna podsekretarka Združenega kraljestva in ministrica Wendy Morton je dejala, da je zgodba, ki se je zgodila tukaj, mogočen primer našega prijateljstva, ki se je stkalo v najtežjih razmerah. “Izražam spoštovanje britanskim in slovenskim prijateljem, vsem, ki pomagate, da ta zgodba ne bo pozabljena,” je dejala ministrica Morton in dodala, da je že tako močno prijateljstvo postalo še močnejše. Izpostavila je sijajne primere in področja, na katerih se je slovensko-britansko prijatejstvo nadaljevalo, poglabljalo in nadgrajevalo. Gospa Morton je poudarila, da državi v letu 2021 še posebej tesno sodelujeta na področju podnebnih sprememb - Slovenija kot predsedujoča Svetu EU in Združeno kraljstvo kot gostitelj podnebnega vrha COP26.

Predsednik republike se je v slavnostnem govoru zahvalil vsem, ki skrbijo, da je “spominska plošča slaven pomnik prijateljstva in solidarnosti v najbolj zahtevnih in tragičnih časih”. “Spominska plošča spominja na izjemno solidarnost Slovencev, partizanov, v drugi svetovni vojni,” je dejal predsednik Pahor in poudaril, da med Slovenci in Britanci obstajajo številne vezi, na podlagi katerih lahko slavimo dan skupnega prijatejstva, dnevi prijateljstva z zavezniškimi državami pa imajo korenine v tragičnih dogodkih, ki so povezani z neskončno človeško solidarnostjo. “Tudi v življenju je tako, da se prijateljstvo splete v najtežjih dnevih. In traja,” je dejal predsednik Pahor. V sklepnem delu govora je izpostavil pomembno vlogo Združenega kraljestva v 20. stoletju na evropskih tleh in izrazil upanje, da bomo Slovenci in Evropejci ohranili prijateljstvo z Združenim kraljestvom, ga nadaljevali in ohranili.

Predsednik Pahor ob počastitvi Dneva slovensko-britanskega prijateljstva: “Spominska plošča je slaven pomnik prijateljstva in solidarnosti v najbolj zahtevnih in tragičnih časih”
Foto: Daniel Novakovič/STA

Ob tej priložnosti sta predsednik Pahor in ministrica Morton položila venec ob spominsko ploščo v spomin britanskim letalcem.

"Dan slovensko-britanskega prijateljstva" sta razglasila predsednik Pahor in Njegova kraljeva visokost princ Edward grof Wesseški ob uradnem obisku britanskega princa v Sloveniji leta 2019, z željo, da bi ta dan postal tradicionalen. Leta 2018 sta predsednik Pahor in veleposlanica Honey v Gornjem Suhorju pri Vinici odkrila spominsko obeležje zavezniškim članom posadke padlega bombnika B 24 Liberator VI.

Po slovesnosti sta predsednik Pahor in parlamentarna podsekretarka in ministrica Morton obiskala Srednjo šolo Črnomelj, kjer sta se srečala z dijaki in se z njimi pogovarjala o podnebni politiki. S tem predsednik Pahor nadaljuje niz razprav "Pogovorimo se o Evropi".

Predsednik Pahor je pred pričetkom pogovora z mladimi poudaril, da so podnebne spremembe najpomembnejši globalni izziv, ki ga moramo nasloviti skupaj, pri tem pa moramo biti učinkoviti. S tem je soglašala tudi gospa Morton, ki je v duhu dneva slovensko-britanskega prijateljstva poudarila, da prijatelji težave rešujejo skupaj, zato Slovenija in Združeno kraljestvo tesno sodelujeta tudi na področju podnebne prihodnosti.

Predsednik Pahor je prevzel tudi častno pokroviteljstvo nad mladinskim natečajem za kratki dokumentarni film »Keep it cool - Zgodbe podnebnih sprememb« v organizaciji Veleposlaništva Združenega kraljestva in v partnerstvu z World Wildlife Fund (WWF) Adria, British Council in Programom MEPI.

Predsednik Pahor ob počastitvi Dneva slovensko-britanskega prijateljstva: “Spominska plošča je slaven pomnik prijateljstva in solidarnosti v najbolj zahtevnih in tragičnih časih”
Foto: Daniel Novakovič/STA