Predsednik republike Borut Pahor ob 140. letnici organiziranega čebelarstva v Sloveniji

Celje, 16. 3. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor se je v soboto, 16. marca 2013, ob 140. letnici organiziranega čebelarstva v Sloveniji, v prostorih Celjskega sejma udeležil osrednjega 36. strokovnega posveta čebelarjev z mednarodno udeležbo "ApiSlovenija".

Predsednik republike Borut Pahor ob 140. letnici organiziranega čebelarstva v Sloveniji
Celje, 16. marec 2013
Foto: Nebojša Tejić / STA

V svojem nagovoru je predsednik opozoril na dejstvo, da Slovenci sodimo v sam vrh čebelarsko najbolj razvitih nacij. Spomnil je, da je eden od pionirjev čebelarske stroke v svetovnem merilu, prav Slovenec Anton Janša, ki je svoj nauk o čebelarstvu objavil na Dunaju že davnega 1775, skupaj s Petrom Pavlom Glavarjem sta bistveno vplivala tudi na razvoj čebelarstva v evropskem prostoru. Prav letos, ko praznujemo 140. let organiziranega čebelarstva v Sloveniji obeležujemo tudi 240. obletnico smrti Antona Janše, 140. obletnico ustanovite Kranjskega društva za umno čebelarstvo in 115. obletnico izhajanja stanovskega glasila Slovenski čebelar.

»Visoke obletnice govorijo same zase o ugledni tradiciji slovenskega čebelarstva in njegovi trdni zasidranosti v slovenski prostor. Govorijo o tem, da so se čebelarji zelo zgodaj začeli povezovati v zadruge, zveze in društva, zato da bi svoje znanje in izkušnje delili z drugimi in jih prenašali na mlade rodove. To nakazuje, da so ves čas delovali v koraku s časom in bili povezani z evropskimi tokovi«, je poudaril predsednik in med drugim izrazil zaskrbljenost nad razrastjo bolezni, klimatskimi spremembami in množičnim poginom čebel, ki so posledica številnih vplivov na življenjsko okolje čebel. Pri tem je poudaril nadvse pomembno vlogo, ki jo imajo čebelarji, saj je njihov glas, ko svarijo pred zločini nad naravo, glas človeške vesti in človekove prihodnosti.