Predsednik republike Borut Pahor sprejel podpredsednika kitajske vlade Wanga Yanga

Ljubljana, 20. 11. 2014 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel podpredsednika kitajske vlade Wanga Yanga, ki se s 150-člansko gospodarsko delegacijo na povabilo podpredsednika vlade in ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejana Židana mudi na dvodnevnem uradnem obisku v Sloveniji.

Predsednik republike Borut Pahor sprejel podpredsednika kitajske vlade Wanga Yanga
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Uvodoma je podpredsednik kitajske vlade poudaril, da je to najvišji obisk sedanje kitajske vlade v Republiki Sloveniji in kaže iskreno namero po krepitvi prijateljstva med obema državama. Kitajski podpredsednik vlade je v pogovorih izpostavil, da si Kitajska želi okrepiti predvsem gospodarsko sodelovanje s Slovenijo, zato ga na tem obisku spremlja močna gospodarska delegacija.

Slovenski predsednik Pahor je poudaril dobre bilateralne odnose ter odličen politični dialog med državama in dodal, da je Kitajska naš glavni trgovinski partner v Aziji. Po besedah predsednika Pahorja bo jutrišnji slovensko-kitajski poslovni forum ponudil nove priložnosti za sodelovanje in intenziviranje gospodarskih odnosov med državama, predvsem na področju trgovine in investicij, ter ob tej priložnosti povabil kitajske investitorje k aktivnejšim vlaganjem v Slovenijo. Predsednik Pahor je nadalje predstavil konkurenčne prednosti Slovenije za tuje investicije, kot so izjemna geostrateška pozicija, izvozno orientirano gospodarstvo, odlična infrastruktura, visoko izobražena delovna sila, inovativna podjetja ter visoko tehnološki raziskovalni inštituti.

Slovenski predsednik in podpredsednik kitajske vlade sta govorila tudi o priložnostih za izboljšanje gospodarskega sodelovanja med državama. Strinjala sta se, da priložnosti za intenziviranje sodelovanja obstajajo predvsem na področju informacijske tehnologije in telekomunikacij, na področju avtomobilske industrije, turizma, energetike, okolja ter kmetijstva. Še posebej sta izpostavila turizem, saj je Slovenijo v lanskem letu obiskalo skoraj 20.000 kitajskih turistov, pozitiven trend pa se kaže tudi v letošnjem letu. Kot pomembno je predsednik Pahor izpostavil tudi kulturno sodelovanje med državama.

Podpredsednik kitajske vlade je pokazal posluh do specifik slovenskega gospodarstva in napovedal iskren interes Kitajske za strateško investiranje v Slovenijo, pri čemer so pripravljeni oblikovati tudi finančne modele, sprejemljive za slovensko gospodarstvo.