Predsednik republike: "Današnji sestanek političnih strank je bil plod politične volje. In to je pomembno."

Ljubljana, 2. 12. 2013 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik republike Borut Pahor se je v izjavi za medije uvodoma najprej zahvalil predsednicama in predsednikom parlamentarnih strank za »tvorno sodelovanje pri pripravi srečanja in za sodelovanje na tem precej pomembnem srečanju za naše skupno delo«.

Predsednik republike je nato javnost seznanil z naslednjimi vsebinskimi poudarki:

1. Zainteresirane parlamentarne stranke bodo predvidoma do konca januarja 2014 na svojih organih obravnavale predlog sprememb in dopolnitev volilnega sistema, tako, da bodo imeli volivci odločilen vpliv na dodelitev mandatov kandidatkam in kandidatom za poslanke in poslance Državnega zbora Republike Slovenije.
Ta dopolnitev ali sprememba volilnega sistema gre v tri smeri; da se uveljavi obvezen absolutni preferenčni glas; da se volivci odločajo o celotni listi kandidatov na ravni enote, da se torej obstoječe okraje, 88 jih je, ukine in da se uvede pet odstotni volilni prag za vstop v Državni zbor Republike Slovenije.

2. Voditelji parlamentarnih strank so se strinjali, da bodo parlamentarne stranke predvidoma do začetka marca 2014 dogovorile način in vsebino usklajevanja nekaterih ključnih zakonskih in drugih rešitev za razvoj in modernizacijo Slovenije.

3. V okviru današnjega srečanja je predsednica vlade napovedala, da bo takoj po znanih rezultatih stresnih testov za banke sklicala sestanek predsednikov parlamentarnih strank in jih seznanila s predlogi ukrepov Vlade Republike Slovenije za sanacijo bank.

4. Predsednik Republike Slovenije si bo v sodelovanju s parlamentarnimi strankami prizadeval za pripravo pobud zakonodajnih rešitev in drugih ukrepov za krepitev pravne države.

Ob tem je predsednik republike še enkrat izrazil hvaležnost vsem sodelujočim za pripravo in izvedbo tega srečanja in izrazil stališče, da je bilo srečanje uspešno. "Današnji sestanek političnih strank je bil plod politične volje. In to je pomembno," je še dodal predsednik Pahor.

Ob koncu je predsednik republike Borut Pahor še enkrat pojasnil zapletene postopke glede imenovanja novega senata Komisije za preprečevanje korupcije.

Sestanek predsednika republike Boruta Pahorja z vodji parlamentarnih strank
Foto: Daniel Novakovič/STA