Predsednik Pahor na osrednji slovesnosti ob dnevu zmage v Topolšici: »Ne glede na razlike med nami imamo vsi eno željo - da bi naši otroci svoje sanje izsanjali v miru."

Topolšica, 5. 5. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je v Topolšici udeležil osrednje slovesnosti ob dnevu zmage, kjer je bil slavnostni govornik. Pred uradnim začetkom slovesnosti se je predsednik poklonil žrtvam fašizma in k spominskemu obeležju, posvečenemu talcem in padlim borcem, žrtvam fašizma iz Topolšice 1941 – 1945, položil venec.

Predsednik republike je v slavnostnem nagovoru poudaril: »Ljudje smo različni in imamo različne cilje, vendar bi smel in moral biti eden skupen, trajen mir,« ter dodal, da imamo ne glede na politične in druge razlike med nami vsi eno željo: »Da bi naši otroci svoje sanje izsanjali v miru.«

Evropa si je s spravo med nekdanjimi največjimi nasprotniki, utrla pot miru. Trajni mir se je v preteklosti zdel nemogoč, zdaj pa lahko in bi moral postati osrednji cilj, ne glede na številne razlike med nami. »Ne v politiki, ne v skupnem delovanju, ni bolj plemenitega cilja, kot da na miren, strpen način rešimo spore,« je dejal predsednik.

Slovenci smo z ustanovitvijo samostojne države postavili temelje naše sprave, kar je ena najpomembnejših popotnic, ki jih dajemo našim otrokom in vnukom, da bi jim zagotovili trajni mir v prihodnje. "Ne vemo, kaj se bo zgodilo z našim svetom ali ljubo domovino, vemo pa, da nobeno vprašanje ne more biti nikoli tako pomembno, da bi razdelilo Slovence," je dejal predsednik republike in dodal, da moramo kljub razlikam živeti v ozračju medsebojne strpnosti, sodelovanja, prenašanju razlik med nami, eden z drugim, nikakor pa ne eden proti drugemu. »V preteklosti smo že dokazali, da znamo ob usodnih narodovih vprašanjih ostati enotni,« je zaključil predsednik Pahor.

V slavnostnem govoru je predsednik spomnil, da je Topolšica ena izmed petih prizorišč, kjer so nemške oborožene sile podpisale brezpogojno kapitulacijo. Slovenci smo bili v času 2. svetovne vojne na pravi strani zgodovine in se skupaj z zavezniki veselili zmage, kar je bil trenutek velikega ponosa in slavnega trenutka za narodovo svobodo.

Predsednik republike na osrednji slovesnosti ob dnevu zmage v Topolšici
Foto: Tamino Petelinšek

Predsednik republike na osrednji slovesnosti ob dnevu zmage v Topolšici
Foto: Tamino Petelinšek