Predsednik republike Borut Pahor sprejel predstavnike humanitarnih organizacij

Ljubljana, 17. 12. 2014 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes priredil sprejem za predstavnice in predstavnike humanitarnih organizacij, ki imajo status humanitarne organizacije in so združene v Nacionalni forum humanitarnih organizacij Slovenije (NFHOS). Pred sprejemom je predsednik republike s predstavniki upravnega odbora NFHOS spregovoril o ključnih problemih in neizkoriščenih priložnostih delovanja humanitarnih organizacij.

Predstavniki Nacionalnega foruma humanitarnih organizacij Slovenije so se predsedniku republike zahvalili za sodelovanje pri posredovanju predlogov zakonodajnih ali drugih sprememb in ukrepov države, ki so jih po lanskem srečanju zapisali v memorandum. Poudarili so, da so s posameznimi odgovori zadovoljni, a kljub vsemu se država odziva prepočasi, prav zaradi tega pa, tako direktorica NFHOS, prevzemajo humanitarne organizacije večjo vlogo kot bi jo morale. Poudarili so, da bi država morala dati večji pomen preventivnim programom, s katerimi lahko humanitarne organizacije že pri mladih ljudeh spodbujajo vrednote prostovoljstva. Potrdili so potrebo po neformalnem omizju, v katerem bi predstavniki nevladnih organizacij imeli možnost dialoga in prostora za izmenjavo izkušenj in mnenj.

Sprejem predsednika republike Boruta Pahorja za predstavnice in predstavnike humanitarnih organizacij
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik republike je v nagovoru na sprejemu dejal, da je pristop k oblikovanju memoranduma pokazal določene pozitivne, a žal tudi negativne plati soočanja z izzivi. Po njegovem mnenju se tako uradništvo kot politika prej zatečeta k temu, da ne tvegata z rešitvijo, ki bi lahko bila polemična. »Mi moramo spodbujati ljudi, da za najbolj ranljive skupine v družbi pogumneje iščejo rešitve, ki bi jim lahko omilile težave,« je dejal predsednik Pahor in dodal, da se stanje v gospodarskem smislu izboljšuje, a hkrati opozoril, da ne smemo pričakovati, da se bo to lahko hitro poznalo pri tistih, ki so najbolj dovzetni za pomoč humanitarnih organizacij. Zato je napovedal, da bo v prihodnjem letu poskušal združiti vse, ki lahko ukrepajo, na eni izmed konferenc, kjer bo možnost za dialog in izmenjavo mnenj. »V imenu države prejmite mojo iskreno zahvalo za vaše poslanstvo, saj opravljate neprecenljivo delo,« je predsednik republike zaključil nagovor.

Tereza Novak, direktorica NFHOS, se je predsedniku republike zahvalila, da je prisluhnil izzivom, s katerimi se srečujejo humanitarne organizacije in jim pomagal po svojih najboljših močeh. Predstavila je tudi rezultate raziskave, ki jo vsako leto opravijo med organizacijami članicami, in v kateri so letos ugotovili, da 60 % tistih, ki so za pomoč zaprosili v preteklem letu, meni, da se je njihovo stanje letos še poslabšalo. Več kot 30 % je mnenja, da je njihovo stanje ostalo enako, manj kot 10 % pa jih pravi, da se je njihovo stanje izboljšalo. Skupno število ljudi, ki so letos zaprosili za pomoč humanitarnih organizacij, je 739.318, kar je le neznatno manj kot lani. Po njenih besedah si ljudje najbolj želijo stabilnosti in varnosti, da bi lahko pogumneje zakorakali v življenje in premagali trenutno otopelost. Zahvalila se je vsem prostovoljcem in dobrim ljudem, ki z donacijami humanitarnim organizacijam omogočajo delovanje ter hkrati pozvala vse, da del dohodnine namenijo humanitarnim organizacijam.