SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike v Zagrebu: Slovenija in Hrvaška nista samo sosedi ampak tudi prijateljici

Zagreb, Hrvaška, 9. 5. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se na povabilo predsednika Republike Hrvaške dr. Iva Josipovića danes in jutri mudi na uradnem obisku v Republiki Hrvaški. Slovenski in hrvaški predsednik sta se prvič srečala že 2. marca 2013 ob robu slavnostne skupščine Evropske akademije znanosti in umetnosti v Salzburgu, obisk v Zagrebu pa je njuno prvo uradno srečanje. Predsednika republike Boruta Pahorja na uradnem obisku v Republiki Hrvaški spremlja tudi zunanji minister Republike Slovenije Karl Erjavec.
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se na povabilo predsednika Republike Hrvaške dr. Iva Josipovića danes in jutri mudi na uradnem obisku v Republiki Hrvaški.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi pred poslopjem Urada predsednika Republike Hrvaške se je predsednik Pahor najprej na štiri oči sestal s predsednikom dr. Josipovićem, nato je sledil pogovor obeh delegacij. Predsednika sta v pogovoru ocenila, da so odnosi med državama dobri in intenzivni na vseh ravneh in na vseh področjih, z vstopom Hrvaške v Evropsko unijo pa bodo ti še intenzivnejši, saj državi vežejo skupni interesi, zlasti razvojni in gospodarski ter stabilnost regije in krepitev evroatlantske perspektive držav Zahodnega Balkana. Oba predsednika sta se strinjala, da je ključno nadaljevanje dialoga o reševanju odprtih vprašanj. Prav tako sta predsednik Pahor in predsednik Josipović izrazila podporo prizadevanjem, da bi državi obudili pogajanja po Sporazumu o vprašanjih nasledstva in se zavzela za kakovost meddržavnega dialoga, sodelovanja in napredka pri reševanju vprašanj skupnega interesa in po pogovorih podpisala Skupno deklaracijo o poglobljenem sodelovanju med narodoma in državama, s katero se zavezujeta h krepitvi prijateljskih odnosov na vseh področjih družbenega in političnega življenja med Slovenijo in Hrvaško ter obema narodoma.

Zaradi velike povezanosti gospodarstev bo vstop Hrvaške v Evropsko unijo za slovenska podjetja odprl številne možnosti in izzive. Obisk predsednika Pahorja je zato tudi priložnost za izmenjavo pogledov glede nadaljnjega razvoja in poglobitve gospodarskega sodelovanja, vključno s spodbujanjem investicij. Oba predsednika sta mnenja, da sta državi zgledno uredili odprta vprašanja in našli pot do rešitve teh vprašanj in da je v tem kontekstu pomembno ne le sosedstvo, temveč tudi prijateljstvo ter vsestransko sodelovanje med državama.

Predsednik Josipović je izpostavil tudi sodelovanje na področju turizma in kulture, saj sta Slovenija in Hrvaška prva partnerja tudi na znanstveno-tehnološkem področju. Oba predsednika sta se strinjala, da imata državi še veliko priložnosti, da povečata in razširita medsebojno sodelovanje.

Na koncu pogovorov je predsednik Pahor povabil predsednika Josipovića na Strateški forum Bled, predsednik Josipović pa predsednika Pahorja na 8. mednarodno konferenco »Croatia summit«, ki bo potekala v Dubrovniku.

Slovenski predsednik je v izjavi za medije poudaril, da sta državi »dve desetletji iskali voljo in znanje, da bi začeli urejevati težka dvostranska vprašanja in na koncu sta le zbrali državniško modrost in začeli to sporazumno urejati, prišli do rešitev in iz običajnega prijateljstva dosegli iskreno prijateljstvo«. »Bili so veliki premiki v zadnjih letih, ki jih je potrebno gledati z velikim optimizmom in vero v to, da prinaša skupna evropska prihodnost priložnosti, ki jih dva sosednja naroda ne smeta spregledati,« je še dejal predsednik Pahor.

Glede reševanja spora o Ljubljanski banki je Pahor dejal, da sta se z Josipovićem načeloma dogovorila, da bosta spodbudila obe vladi, naj čim prej dosežeta rešitve v okviru memoranduma z Mokric.
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se na povabilo predsednika Republike Hrvaške dr. Iva Josipovića danes in jutri mudi na uradnem obisku v Republiki Hrvaški.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Pahor se je udeležil tudi delovnega kosila, ki ga je v njegovo čast priredil predsednik Hrvaškega sabora Josip Leko.

Popoldne je predsednik Pahor obiskal hrvaški državni arhiv in si v Knjižnici Metropolitana v Zagrebu ogledal original zbirke Janeza Vajkarda Valvasorja, ene najpomembnejših knjižnih zbirk v zgodovini Slovenije in neprecenljivega edinstvenega umetnostnega spomenika svetovnega merila. V imenu Slovenije in na predlog Fundacije Janeza Vajkarda Valvasorja, ustanovljeni pri Slovenski akademiji znanosti in umetnost bo predsednik Pahor podaril Hrvaški dva izvoda faksimila te grafične zbirke. To darilo pomeni pomembno gesto krepitve nadaljnjih dobrih odnosov med obema državama. Enega od izvodov faksimila je predsednik Pahor podaril predsedniku Josipoviću, drugi pa je namenjen knjižnici Metropolitana v Zagrebu.

Popoldne se bosta predsednika sprehodila po središču Zagreba ter obiskala dneve slovenskega turizma, ki ravno te dni potekajo na zagrebškem Trgu bana Josipa Jelačića. Predsednika se bosta pozno popolne udeležila tudi sprejema ob dnevu Evrope, ki ga v Narodni univerzitetni knjižnici organizira delegacija Evropske unije v Zagrebu. Predsednik Josipović pa bo v čast slovenskemu predsedniku priredil tudi slovesno večerjo.
Predsednik republike Borut Pahor in hrvaški predsednik Ivo Josipović v središču Zagreba, kjer sta obiskala dneve slovenskega turizma, ki ravno te dni potekajo na zagrebškem Trgu bana Josipa Jelačića.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Jutri se bo predsednik Pahor na sedežu hrvaške vlade srečal s hrvaškim premierom Zoranom Milanovićem, oba predsednika, Pahor in Josipović, bosta nagovorila tudi udeležence hrvaško-slovenskega gospodarskega foruma in prisostvovala podpisu pisma o nameri o ustanovitvi centra za učinkovite energetske rešitve. Ob robu obiska predsednika republike bo v organizaciji Hrvaške gospodarske zbornice, Gospodarske zbornice Slovenije, agencije SPIRIT, Ministrstva za zunanje zadeve RS in Veleposlaništva Republike Slovenije v Zagrebu namreč potekala tudi poslovna konferenca.

Predsednika Pahor in Josipović bosta nato študentom prava in mednarodnih odnosov na Pravni fakulteti v Zagrebu predavala na temo "Skupaj v Evropo".