Predsednik Pahor sprejel predsednika Sobranja Republike Makedonije Xhaferija

Ljubljana, 11. 2. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel predsednika Sobranja Republike Makedonije mag. Talata Xhaferija, ki se mudi na uradnem obisku v Sloveniji.

Predsednik Pahor je obisk predsednika Xhaferija označil kot posebnega, zlasti zaradi političnega konteksta ratifikacije sporazuma med Grčijo in Makedonijo, s katerim se bo slednja preimenovala v Severno Makedonijo. Tako predsedniku Xhaferiju kot tudi grški strani je predsednik Pahor iskreno čestital za pogum pri reševanju problematike imena. Podpis Prespanskega sporazuma in ustavne spremembe so zgodovinska odločitev in pomemben znak za perspektivo regije in EU, je dejal predsednik Pahor.

Predsednik republike je poudaril, da si je tudi Slovenija dolgo prizadevala, da bi državi našli rešitev tako na dvostranski ravni z oblastmi v Skopju in Atenah, kot v okviru pobude Brdo Brijuni in v okviru Evropske unije. V tem času je Slovenija z obema državama gojila prijateljske odnose in ju spodbujala k rešitvi vprašanja, ki je skoraj dve desetletji blokiralo evroatlantsko pot Makedonije. Po mnenju predsednika Pahorja sporazum vrača dragoceno upanje, da je mogoče s političnim pogumom, medsebojnim zaupanjem in spoštovanjem in z vztrajnim dialogom rešiti še tako težka vprašanja, ki bremenijo države Jugovzhodne Evrope. Ob tem je predsednik dodal, da je dogovor izjemno pomemben tudi v luči mirnega reševanja sporov, ki pripelje do stabilnosti, varnosti in blaginje ljudi.

Predsednik Pahor je čestital predsedniku makedonskega parlamenta Xhaferiju za podpis NATO pristopnega protokola in poudaril, da bo Slovenija že jutri ratificirala protokol med NATO in Republiko Severno Makedonijo. Ob tem je izpostavil, da je to pomemben faktor zagotavljanja varnosti, stabilnosti in blaginje celotne regije ter širše.

Predsednik republike je dodal, da je vesel sogovornikove ocene, da je Makedonija privržena reformam in izrazil pripravljenost pomagati pri implementaciji, če in kolikor bo država menila, da lahko Slovenija pri tem pomaga. Po mnenju predsednika Pahorja sta ključnega pomena strpen politični dialog in spoštovanje vladavine prava.

Predsednik Pahor in predsednik Xhaferi sta ocenila, da so odnosi med Slovenijo in Makedonijo odlični, prijateljski in da se razvijajo na vseh področjih. K temu bistveno prispevajo vzpostavljeno zaupanje ter nenehni aktivni stiki med državama in med ljudmi, tako v politiki, kulturi, kot v gospodarstvu. Predsednik Pahor je poudaril, da je Makedonija pomembna gospodarska partnerica. Blagovna menjava konstantno raste in je v lanskem letu dosegla okoli 300 mio EUR in dodal, da smo še posebej zadovoljni, da je Slovenija v Makedoniji med glavnimi državami vlagateljicami (konec leta 2017 je skupna vrednost slovenskih neposrednih naložb v Makedoniji znašala 357,5 mio EUR).

Obisk predsednika Sobranja Xhaferija pri predsedniku Pahorju
Foto: Nebojša Tejić/STA

Obisk predsednika Sobranja Xhaferija pri predsedniku Pahorju
Foto: Nebojša Tejić/STA