SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike priredil sprejem ob svetovnem dnevu Downovega sindroma

Ljubljana, 21. 3. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes priredil sprejem ob svetovnem dnevu Downovnega sindroma. V nagovoru se je zahvalil vsem, ki si po svojih najboljših močeh plemenito prizadevajo za zagotavljanje enakih možnosti oseb z Downovim sindromom v družbi. Izpostavil je izziv vključevanja otrok in mladostnikov v šolski sistem, saj se z razvojem medicine in pedagogike postavlja vprašanje, kako in kdaj jih vključiti v običajni učni proces: »To je zahtevno vprašanje in ne želim, da ga danes spregledamo, saj vem, da to starše najbolj zanima.« V nadaljevanju nagovora je predsednik Pahor dejal, da lahko osebe z Downovim sindromom živijo polno in človeka vredno življenje le, če in v kolikor jim je omogočeno enakovredno vključevanje v družbo.

V imenu Društva Downov sindrom Slovenija se je predsedniku republike za sprejem zahvalila dr. Jana Šelih, predsednica društva, ki je poudarila, da je vključevanje v institucije danes boljše, a še vedno ne povsem zadovoljivo: »Še vedno ostaja brez odgovorov nekaj vprašanj glede vključevanja otrok v šolski proces in glede dolgotrajna oskrbe odraslih, zaradi vse daljše življenjske dobe oseb z Downovim sindromom pa bomo morali razmišljati tudi o obdobju staranja, ki naj bo dostojanstveno in vredno vsakega posameznika.«

Kulturni program sprejema so izvedli mladi plesni in likovni umetniki, ki svoje talente odkrivajo in razvijajo pod okriljem Centra za Downov sindrom – Planet 47, razvojnoraziskovalnega centra za otroke in mladino z Downovim sindromom.

Predsednik republike je priredil sprejem ob svetovnem dnevu Downovega sindroma
Foto: Daniel Novakovič / STA

Predsednik republike je priredil sprejem ob svetovnem dnevu Downovega sindroma
Foto: Daniel Novakovič / STA