Komorni zbor Ave

Red za zasluge, vročitev 29. novembra 2014

Red za zasluge
za velik prispevek h kakovostnemu poustvarjanju slovenskega zborovskega izročila v preteklih tridesetih letih

Red za zasluge je predsednik republike Borut Pahor vročil Gregorju Habjaniču, predsedniku Komornega zbora AVE na slavnostnem koncertu ob 30. obletnici zbora v Slovenski filharmoniji.

Predsednik Pahor odlikoval Komorni zbor Ave ob 30. letnici njihovega delovanja z redom za zasluge
Foto: Danijel Novakovič/STA

Utemeljitev:

Komorni zbor AVE je bil ustanovljen leta 1984 v župniji Ljubljana Vič kot Vokalna skupina AVE. Pod umetniškim vodstvom ustanovitelja in dirigenta Andraža Hauptmana je v prvih letih gojil predvsem bogoslužno petje, pozneje pa so svoj izbor razširili.

Poslanstvo njihovega dirigenta je bilo od samega začetka skrb za najvišjo kakovost. S kakovostnim poustvarjanjem različne zborovske glasbe je AVE osvojil poslušalstvo in prestopil prag domače župnije. Razširil se je v komorni zbor, v katerem danes prepevajo pevci iz vse Slovenije in zamejstva.

Iskrena ljubezen do glasbe, ustvarjalna vnema, trdo delo in svež pristop so zbor pripeljali v sam vrh slovenske in evropske vokalne glasbe. Uspešno so sodelovali na številnih državnih in mednarodnih tekmovanjih ter festivalih. Zadnje veliko mednarodno priznanje so prejeli kot finalist uglednega zborovskega tekmovanja za veliko nagrado Evrope 2010 v Varni v Bolgariji. V tridesetih letih je AVE po eno ali več prvih nagrad prejel na kar trinajstih zborovskih tekmovanjih.

Ob vseh izjemnih dosežkih na tekmovalnih odrih, številnih nagradah in priznanjih pa AVE ves čas vodi predvsem želja po posredovanju bogastva zborovske glasbe najširšemu občinstvu in zagotavljanju njenega vrhunskega doživetja. S svojimi nastopi niso osvojili le Slovencev, ampak tudi poslušalce številnih držav v Severni in Južni Ameriki, vzhodni, zahodni in srednji Evropi, na Balkanu in v Skandinaviji, v Afriki, na Bližnjem vzhodu in v Vatikanu.

Svojo predanost glasbi kažejo tudi s skrbnim soustvarjanjem okolja, v katerem se lahko zborovska glasba razcveti. Zato AVE z veseljem sprejema sodelovanje tudi z drugimi dirigenti in skupinami, zlasti pri dogodkih z izobraževalno vsebino. Večkrat je bil izbran tudi za demonstracijski zbor na različnih domačih in mednarodnih simpozijih o zborovski glasbi.

S kakovostjo, širino in nadpovprečnim obsegom svojega delovanja Komorni zbor AVE daleč presega okvir ljubiteljstva v kulturi. Postavlja nove standarde kakovosti, pomembno plemeniti slovensko zborovsko izročilo, ki je sestavni del slovenske glasbene identitete, sooblikuje slovenski kulturni prostor in s pesmijo povezuje narode sveta.