Predsednik republike Borut Pahor v Kopitarni Sevnica: »130 let Kopitarne Sevnica predstavlja slavno tradicijo v Sloveniji«

Sevnica, 21. 8. 2015 | sporočila za javnost, izjave

Na povabilo vodstva in zaposlenih Kopitarne Sevnica je predsednik republike Borut Pahor danes nadaljeval projekt »SKUPAJ Spodbujajmo drug drugega« v Kopitarni Sevnica, ki bo v naslednjem letu praznovala visok jubilej, 130 let neprekinjenega delovanja. Prav s povabilom predsedniku republike, da z njimi preživi delovni dan, pričenjajo z obeleževanjem te visoke obletnice. Kopitarna Sevnica je še edino delujoče podjetje v Sloveniji, ki proizvaja obutev. Podjetje je pred 130. leti ustanovila nemška družina Winkle, ki je Sevnico izbrala prav zaradi izjemne lokacije. Sevnica je obdana z obsežnimi bukovimi gozdovi, vodotokom za pogon strojev, in pridno delovno silo.

Predsednik republike v Kopitarni Sevnica
Foto: Anže Malovrh /STA

Ob prihodu je predsednika Pahorja sprejel Marjan Kurnik, direktor podjetja, ki ga je popeljal skozi proizvodnjo kopit, napenjačev in lesenih podplatov. Vodja proizvodnje, gospod Darko Lisec, pa je predsednika seznanil s konkretnimi zadolžitvami današnjega delovnega dne, nato pa je predsednik republike v skladu z navodili pričel z delom. Začel je z rezkanjem utora za pregib lesenega podplata, kjer je upravljal s strojem za rezkanje spodnjega profila in zrezkal 200 parov lesenih podplatov. Kopitarna Sevnica je tudi nosilka patenta za pregib lesnega podplata. Ob zaključku delovnega dne se je predsednik preizkusil tudi v ročni montaži pločevine na kopito.

Predsednik republike v Kopitarni Sevnica
Foto: Anže Malovrh / STA

V izjavi za medije je predsednik Pahor dejal, da se je vabilu odzval predvsem zaradi visoke obletnice, ki jo bo podjetje obeleževalo v naslednjem letu. »Gre za slavno tradicijo tako v naši deželi kot v Sevnici. Še posebej pa me je osupnilo dejstvo, da je ta tradicija vedno v modi. Od tukaj izhaja tudi izum pregibne pete. Izum izpred desetletja danes, tukaj pomeni neko novo poslovno priložnost,« je poudaril predsednik republike. Spomnil je, da mu druženje ob delu omogoča drugačen stik z ljudmi, veliko bolj pristen, kar je zanj in njegovo delo izjemno pomembno.

Predsednik republike v Kopitarni Sevnica
Foto: Anže Malovrh / STA

Po zaključenem delu si je predsednik republike ogledal tudi vzorčno sobo, kjer so razstavljeni trendi obutve za prihodnje leto. Seznanil se je s patenti, nekateri predstavljajo svetovno inovacijo, in z načrti vodstva za prihodnost podjetja. Pogovoru predsednika z zaposlenimi se je pridružil tudi večinski lastnik, gospod Jože Šinkovec, nekdanji gozdar, ki je pred leti prepoznal potencial Kopitarne in jo ponovno postavil na noge. Podjetje sodeluje tudi s slovensko oblikovalko Majo Štamol, ambasadorko projekta Gospodarske zbornice Slovenije »Izdelek slovenske obrti«. V sproščenem pogovoru z zaposlenimi se je predsednik republike ponovno zahvalil za povabilo in dejal, da je v času močne konkurence na tujih trgih potrebno poiskati inovativne rešitve, dolgoletna tradicija pa kaže nato, da imajo močno poslovno intuicijo, ki bo dajala kruh tudi naslednjim generacijam.

Predsednik republike v Kopitarni Sevnica
Foto: Anže Malovrh / STA

Predsednik republike Borut Pahor nadaljuje projekt »SKUPAJ Spodbujajmo drug drugega«, zdaj kot predsednik republike, kjer se v različnih slovenskih krajih druži, dela in se pogovarja z različnimi poklicnimi, generacijskimi, socialnimi in drugimi skupinami.

Predsednik republike v Kopitarni Sevnica
Foto: Anže Malovrh / STA