SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike je novemu generalmajorju ob povišanju simbolno vročil čin in zastavo Republike Slovenije

Ljubljana, 23. 11. 2014 | sporočila za javnost, govoriPredsednik Republike Slovenije in poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je danes priredil sprejem ob povišanju načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadirja dr. Andreja Ostermana v čin generalmajorja Slovenske vojske ter mu ob povišanju simbolno vročil čin in zastavo Republike Slovenije. Sprejem je potekal v Predsedniški palači ob državnem prazniku dnevu Rudolfa Maistra, ko sicer tudi tradicionalno Urad predsednika Republike Slovenije pripravi dan odprtih vrat.


Predsednik republike je novemu generalmajorju ob povišanju simbolno vročil čin in zastavo Republike Slovenije
Foto: Tamino Petelinšekl


Celotni govor predsednika republike na omenjeni slovesnosti sledi v nadaljevanju (Velja govorjena beseda!):

"Spoštovani generalmajor Osterman, v mojem imenu, v svojstvu vrhovnega poveljnika obrambnih sil in v imenu države vam čestitam za povišanje v čin generala.

S povišanjem ste se pridružili osmim dosedanjim generalom Slovenske vojske. To je za skoraj četrt stoletno zgodovino Slovenske vojske relativno majhno število majhno število generalov. To izpričuje relativno zadržano politiko poviševanja častnikov na najvišje položaje. Toda to je hkrati dokaz, da do tega pridejo le najzaslužnejši.

Položaj načelnika generalštaba s činom generalmajorja opravljate v času, ki je v finančnem smislu ovira polnemu razvoju obrambnih sil. Vaš visok položaj in generalske pristojnosti boste tako morali v nehvaležnih razmerah v celoti posvetiti ohranjanju pripravljenosti Slovenske vojske ter zagotavljanju njenega prispevka k mednarodnemu miru in stabilnosti. Slovenska vojska je institucija z visokim ugledom v družbi in z priznano vlogo v okviru mednarodnih sil. Vaša naloga je, da tako tudi ostane.

Vaše povišanje v generala mora v ospredje še bolj postaviti nekatere lastnosti, ki opredeljujejo ta čin: razum, ki se kaže skozi kompetence, intuicijo in voljo; energijo, s katero se odziva na delovanje v kritičnih trenutkih; nesebičnost, ki je podlaga za
moralni pogum; ter človečnost kot osnovni odnos z vojaki. Te vaše lastnosti gospod general si vsi želimo videti pri vas v najsvetlejši luči.

V čin generalmajorja vas na predlog vlade imenujem ob priložnosti državnega praznika dneva generala Maistra. Na nek način bi lahko rekli, da je bil prvi general, ki ga je imenovala slovenska oblast. Zanj je veljalo, da je politik, vojak in človek, ki je razumel znamenja časa. V tem smislu se mi zdi imenitno za državo in za vas, da se vaše imenovanje za generalmajorja ceremonialno izvede na današnji praznični dan in se mu da s tem še čvrstejši značaj in pomen.

Da pa simbolike še ne bo konec moram z veseljem verjetno večino javnosti presenetiti še z eno simbolno navedbo. Generalov stari oče je bil Maistrov borec. Tradicija in sodobnost se torej danes srečujeta na najbolj žlahten način."