Predsednika Pahor in Fischer ocenjujeta, da so med državama še neizkoriščeni potenciali skupnega interesa

Ljubljana, 2. 9. 2013 | sporočila za javnost

Na povabilo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja se v Republiki Sloveniji mudi zvezni predsednik Republike Avstrije Heinz Fischer s soprogo Margit. Drugi dan uradnega obiska se je pričel s sprejemom avstrijskega predsedniškega para v Predsedniški palači in pogovori med obema predsednikoma ter delegacijami. Gospa Tanja Pečar in gospa Margit Fischer sta po koncu pogovorov med predsedniškima paroma pričeli damski program, v okviru katerega sta si ogledali razstavo "Kolo, 5200 let" v Mestnem muzeju Ljubljana ter obiskali Hišo eksperimentov.

Drugi dan uradnega obiska se je pričel s sprejemom avstrijskega predsedniškega para v Predsedniški palači in pogovori med obema predsednikoma ter delegacijami.
Foto: Stanko Gruden/STA

Današnji pogovori obeh predsednikov so bili nadaljevanje začetega dialoga po februarskem uradnem obisku predsednika Pahorja na Dunaju. Usmerjeni so bili predvsem v nadaljnjo krepitev dvostranskega dialoga, iskanje priložnosti za tesnejše povezovanje med sosednjima prijateljskima državama, zlasti na gospodarskem področju.

Slovenski predsednik je uvodoma izpostavil prijateljske odnose med dvema sosednjima državama in se zavzel za poglobitev prijateljstva in sodelovanja med državama. Dvostranski dialog je nadgrajen v regionalnih, evropskih in multilateralnih kontekstih, kjer državi s povezovanjem poskušata povečati svoj vpliv in možnosti za uresničevanje skupnih interesov. V zadnjem letu je prišlo tudi do intenziviranja odnosov Slovenije z avstrijsko deželno ravnjo, ker je na področju čezmejnega regionalnega sodelovanja še veliko neizkoriščenih priložnosti.

Pahor in Fischer sta po telefonu danes govorila tudi s hrvaškim predsednikom Ivom Josipovićem, s katerim so se dogovorili, da se bodo od prihodnjega leta naprej enkrat letno neformalno srečevali na trilateralnih pogovorih, da bi na ta način spodbudili gospodarsko, politično, kulturno in drugo sodelovanje v regiji.

V izjavi za medije je predsednik Pahor dejal, da je politično sodelovanje med državama velikega pomena, saj tako odpiramo horizonte novim možnostim sodelovanja med narodoma in državama, ne samo na političnem, ampak tudi na gospodarskem področju, pri čemer je poudaril, da je naklonjen odpiranju Slovenije za tuje naložbe.

Predsednik Pahor je glede reševanja domače gospodarske krize poudaril, da še vedno meni, da Slovenija lahko sama reši svoje težave, vendar pa je opozoril, da je čas pomembna kategorija, ki se izteka, zato je potreben pogum, politična odločnost, pa tudi politično soglasje ter konsenz, da se ti ukrepi izvedejo zdaj, brez oklevanj. Dejal je, da spodbuja in podpira vlado pri njenih načrtih, da ji konsolidacija javnih financ, sanacija bančnega sistema in stimulusi za gospodarsko okrevanje uspejo. »Le tako bo Slovenija lahko obdržala status, ki ga ima v mednarodni politični skupnosti - da je država, ki lahko sama opravi z svojimi lastnimi problemi,« je dejal predsednik Pahor.

Predsednika sta ocenila, da bi bilo mogoče bolje izkoristiti številne neizkoriščene potenciale skupnega interesa, predvsem na področju energetike, transportne infrastrukture ter povezovanju podjetij na področju avtomobilske in farmacevtske industrije. Predsednik republike Pahor je v pogovorih tudi izpostavil, da je Avstrija že več let zaporedoma najpomembnejši tuji naložbenik v gospodarstvo Sloveniji. Prav tako je Avstrija v letu 2012 predstavljala tretjega najpomembnejšega zunanjetrgovinskega partnerja Slovenije (10 % delež celotne blagovne menjave Republike Slovenije). Avstrija ima eno najnižjih stopenj brezposelnosti mladih v EU, zato je predsednik Pahor z zanimanjem prisluhnil izkušnjam Avstrije glede zaposlovanja mladih.

Predsednik Pahor je v bilateralnih pogovorih dejal, da si Slovenija želi večjega napredka, še posebej kar zadeva zaščito pravic in ureditev pravnega položaja slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem in Štajerskem.

Avstrijski predsednik se je slovenskemu predsedniku zahvalil za včerajšnji obisk nemško govoreče etnične skupine v Kočevju, ob čemer je predsednik Pahor ponovil stališče, da dejavnosti in projekte tudi v korist te etnične skupine ureja sporazum o sodelovanju v kulturi, izobraževanju in znanosti iz 2001 ter na njem temelječi periodični programi sodelovanja, ki predstavljajo ustrezen okvir in domet pri zadovoljevanju njihovih potreb. Napovedal je tudi, da bo predstavnike omenjene skupnosti sprejel na pogovor in z njimi v omenjenem pravnem okviru poskusil najti rešitve za izboljšanje njihovih aktivnosti za zaščito jezika in kulturne dediščine, ki jo predstavljajo. Predsednik Fischer se je strinjal, da položaj slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem ni mogoče enačiti z nemško govorečo etnično skupino v Sloveniji.

Med osrednjimi temami pogovorov so bila tudi aktualna vprašanja EU, predvsem prihodnost EU in tematike, povezane s poglabljanjem Ekonomske in monetarne unije ter protikriznimi ukrepi. Sogovornika sta izmenjala tudi stališča do dogodkov v Siriji in se strinjala, da je uporaba kemičnega orožja nedopustna, vendar, da mora imeti pri vprašanju preprečitve njene uporabe osrednjo vlogo OZN. Predsednika sta izmenjala tudi poglede na Zahodni Balkan, kjer so bili še posebej izpostavljeni pozitivni vtisi glede Brdo Procesa, prav tako pa sta sogovornika izmenjala stališča o drugih aktualnih zunanjepolitičnih zadevah v širši mednarodni skupnosti.

Zvezni predsednik Heinz Fischer bo s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem danes nastopil tudi na glavnem panelu Strateškega foruma Bled z naslovom »Spreminjajoča Evropa v spreminjajočem se svetu«.

Gospa Tanja Pečar in gospa Margit Fischer sta po koncu pogovorov med predsedniškima paroma pričeli damski program, v okviru katerega sta si ogledali razstavo "Kolo, 5200 let" v Mestnem muzeju Ljubljana ter obiskali Hišo eksperimentov.
Foto: Daniel Novakovič/STA