Predsednik Pahor na tretjem vrhu Pobude treh morij

Bukarešta, 17. 9. 2018 | napovednik

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo v ponedeljek in torek, 17. in 18. septembra 2018, na povabilo poljskega predsednika Andrzeja Dude, hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović in romunskega predsednika Klausa Iohannisa udeležil tretjega vrha Pobude treh morij, ki bo tokrat potekal v Bukarešti.

Predsedniki sodelujočih držav bodo spregovorili o pomenu pobude za razvoj regije ter njenih ključnih ciljih na področju energetike, transporta, digitalizacije in gospodarskega sodelovanja. Pogovori predsednikov bodo namenjeni oceni vloge Pobude treh morij v odnosu do Evropske unije in transatlantskih povezav s posebnim poudarkom na gospodarskem sodelovanju Združenih držav Amerike v regiji.

Srečanja v Bukarešti se bodo predvidoma udeležili tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, minister za energijo Združenih držav Amerike Rick Perry in predsednik Evropske banke za obnovo in razvoj Suma Chakrabarti.

Neformalna Pobuda treh morij je namenjena krepitvi srednjeevropskega sodelovanja in povezovanja severa in juga evropske celine, od Baltskega do Jadranskega in Črnega morja. Glavne prioritete držav, ki sodelujejo v pobudi, so implementacija in razvoj ključnih politik s področja energetike, transporta in infrastrukture ter digitalnih povezav. Posebna pozornost bo namenjena gospodarskemu sodelovanju med državami, zato bo ob robu srečanja tokrat potekal tudi gospodarski forum.

Prvo srečanje Pobude treh morij je potekalo leta 2016 v Dubrovniku, lanskega srečanja v Varšavi pa se je udeležil tudi ameriški predsednik Donald Trump.

V primeru, da bi želeli spremljati obisk predsednika republike Boruta Pahorja v Bukarešti, Vas prosimo, da novinarje akreditirate preko elektronskega obrazca na spletni strani http://three-seas.eu/media/. Če bi želeli spremljati tudi gospodarski forum ob robu srečanja, prosim novinarje prijavite ločeno na spletnem obrazcu na https://3si-business.com/press/. Vse akreditacije morajo biti opravljene najkasneje do DANES, do petka 7. septembra 2018. O zaključenem postopku boste obveščeni po elektronski pošti. Za dodatna vprašanja se lahko obrnete tudi na media@presidency.ro.

Vljudno Vas prosimo, da ime novinarja in kontaktne podatke (NUJNO številko mobilnega telefona in elektronski naslov) sporočite na elektronski naslov jan.kovacic@predsednik.si. Vse stroške poti novinarjev, ki bodo spremljali predsednika republike na tem obisku (letalo, hotel), krijejo medijske hiše same.