Predsednik republike slovenskim vojakom na Kosovu: "Tudi zaradi vašega odličnega dela je Kosovo stabilnejše in varnejše"

Priština, Kosovo, 11. 9. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor nadaljuje dvodnevni uradni obisk v Republiki Kosovo. Predsednik je danes prvič v funkciji predsednika republike obiskal predstavnike Slovenske vojske v KFOR in slovenske vojake, srečal pa se je tudi z visokim predstavnikom EU na Kosovu Samuelom Žbogarjem in predsednikom Vlade Republike Kosovo Hashimom Thaçijem. Namen obiska predstavnikov Slovenske vojske v KFOR in slovenskih vojakov je podpora in zahvala predsednika za njihovo profesionalno in požrtvovalno delo.

Predsednik republike Borut Pahor se je na delovnem zajtrku najprej sestal z visokim predstavnikom EU na Kosovu Samuelom Žbogarjem, ki ga je seznanil z aktivnostmi EU na Kosovu, še posebej pri organizaciji lokalnih volitev in reševanju aktualnih odprtih vprašanj.

Predsednik republike Borut Pahor danes nadaljuje uradni obisk v Republiki Kosovo

Obisk je predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil nadaljeval v bazi KFOR v Peči, kjer so mu predstavniki Slovenske vojske predstavili varnostne razmere, organiziranost, delovanje in razmestitev sil KFOR. Sogovorniki so vrhovnemu poveljniku podali oceno politično varnostnih razmer ter poudarili, da je glavni namen vzdrževanje stabilnega in varnega območja ter zagotavljanje svobode gibanja. Strinjali so se, da slovenska vojska igra zelo pomembno vlogo v Natovih silah na Kosovu in svoje naloge opravlja z odliko. Predsednik se je srečal tudi s predstavniki slovenske policije, ki delujejo v okviru EULEX in poveljnikom MNBG (Multinational Battle Group West) polkovnikom Pierpaolom Giacominijem Tiveronom.

Predsednik republike Borut Pahor danes nadaljuje uradni obisk v Republiki Kosovo

V bazi se je predsednik republike srečal s slovenskimi vojaki 27. kontingenta Slovenske vojske, ki v okviru prizadevanj mednarodne skupnosti za zagotavljanje stabilnosti delujejo v okviru KFOR na Kosovu. V nagovoru se je vojakom zahvalil ter poudaril, da mednarodna skupnost ceni njihovo požrtvovalno in profesionalno delo, saj vloga Slovenije ni samo v zagotavljanju vojaške in varnostne stabilnosti, temveč tudi v zagotavljanju politične stabilnosti. Slovenija ima do regije odgovornost zaradi znanja pri reševanju meddržavnih sporov, kar je neprecenljivo za mir in blaginjo tega dela Evrope. "Ljudje tukaj pričakujejo, da boste delovali nevtralno, v okviru pristojnosti in v prid miru ter stabilnosti vseh ljudi. Vaše poslanstvo v vlogi miru in varnosti je pomembno tudi za nacionalno varnost doma," je dejal predsednik. Opozoril je, da je tudi delo slovenskih vojakov prispevalo k temu, da je na relativno miren način prišlo do dogovora med Prištino in Beogradom, saj je implementacija nekaterih ukrepov prispevala tudi do dolgotrajnega miru v regiji. "Uživate zaupanje, kar v času krize ni samoumevno in v nezavidljivih okoliščinah opravljate to delo brez kritike, kar si lahko štejete v čast," je zaključil predsednik.

Predsednik republike Borut Pahor danes nadaljuje uradni obisk v Republiki Kosovo

Predsednik republike je uradni obisk zaključil s kosilom, ki ga je v njegovo čast priredil predsednik Vlade Republike Kosovo Hashim Thaçi. Sogovornika sta se strinjala, da med državama ni odprtih vprašanj, predsednik Pahor pa je premierju čestital za dosežen sporazum med Prištino in Beogradom ter opozoril, da sedaj sledi zahtevna faza implementacije. Strinjala sta se tudi, da bodo lokalne volitve pomemben preizkus spoštovanja dogovorov med Prištino in Beogradom. Predsednik Pahor je tudi ponovil slovensko podporo evropski inspiraciji Republike Kosovo, glavna naloga kosovske vlade pa je, po oceni predsednika Pahorja, okrepitev institucij in predvsem vzpostavitev vladavine prava. V okviru evropske perspektive Kosova sta ključnega pomena sklenitev Stabilizacijsko - asociacijskega sporazuma in začetek dialoga o vizumski liberalizaciji, pri čemer lahko Kosovo računa na podporo Republike Slovenije. Pogovarjala sta se tudi o gospodarskem sodelovanju, predvsem v luči slovenskih investicij na Kosovu.

Predsednik republike Borut Pahor danes nadaljuje uradni obisk v Republiki Kosovo