SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor pozdravil stoletno tradicijo islama na Slovenskem

Ljubljana, 22. 5. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je odzval povabilu muftija dr. Nedžada Grabusa in obiskal Mešihat Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji. To je bil prvi obisk predsednika Republike Slovenije pri Islamski skupnosti v Republiki Sloveniji.
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je odzval povabilu muftija dr. Nedžada Grabusa in obiskal Mešihat Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji.
Foto: Nebojša Tejić/STA

V prisrčnem in odprtem pogovoru sta se predsednik Borut Pahor in mufti Nedžad Grabus pogovarjala o stoletni prisotnosti muslimanov na področju Republike Slovenije in posebej opozorila na dejstvo, da je bila prva džamija v Sloveniji zgrajena že leta 1916 (Log pod Mangartom), takoj po končani prvi svetovni vojni pa tudi porušena. Strinjala sta se, da so muslimani v Sloveniji že eno stoletje prisotni tudi simbolno, kar pomeni, da džamija, ki bo zgrajena v Ljubljani, ni prva na našem območju. Mufti dr. Nedžad Grabus je predsednika seznanil, da si želi Islamska skupnost zgraditi repliko prve džamije iz Loga pod Mangartom.

Pogovori so tekli o aktualnem projektu izgradnje džamije oziroma Islamskega kulturnega centra v Ljubljani. Ob tej priložnosti je mufti dr. Grabus tudi uradno povabil predsednika Boruta Pahorja, da na slovesnosti, ki bo 14. septembra 2013, položi temeljni kamen za Islamski kulturni center v Ljubljani. Predsednik Pahor je povabilo na dogodek, na katerega bo povabljen tudi emir Države Katar šejk Hamad bin Khalif al Thani, z veseljem sprejel.

Gostitelj mufti je predsedniku predstavil knjižnico Kulturno-izobraževalnega zavoda Averroes, ki postaja vodilna institucija s področja islamistike v Sloveniji. Strinjala sta se, da so takšne ustanove zelo pomembne za družbo, v kateri živimo. Tovrstna knjižnica omogoča boljše razumevanje med ljudmi in pomaga vsem pri lažjem spoznavanju islama in islamske kulture v Sloveniji.

Predsednik Pahor je muftiju zagotovil, da to ni zadnji obisk predsednika republike v Islamski skupnosti in je prepričan, da bosta tudi v prihodnje oba razvijala sodelovanje in skrbela za medsebojne dobre odnose. V Islamski skupnosti razumejo obisk predsednika republike Boruta Pahorja kot željo za utrjevanje medsebojnega spodbujanja, da vsi skupaj delamo za dobro in blaginjo naše družbe.