Predsednik republike: Naša dolžnost je, da ohranjamo kulturno dediščino v materialnem in duhovnem smislu

Žička kartuzija, 4. 7. 2015 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike Borut Pahor se je danes udeležil osrednje svečanosti v počastitev 850-letnice Žičke kartuzije. Prireditev z naslovom "Lepota doline" je potekala za obzidjem nekoč mogočnega samostana, ki ga zaznamuje bogata zgodovina.

Predsednik Pahor je v pozdravu poudaril pomen kulturne dediščine v materialnem in duhovnem smislu, ter opozoril na našo skupno dolžnost, da to dediščino ohranjamo, saj je temelj naše narodne identitete. "Smo zrel narod, ki se ozira v zgodovino, da bi našel navdih za prihodnost. Prav zato moramo poskrbeti, da bodo tudi našim zanamcem dragocenosti, kot je Žička kartuzija ostale v navdih, kakor so danes nam," je povedal predsednik republike. Navzoče je pozval, da prisluhnejo 850 let starim zidovom, ki hranijo izkaze duhovnega bogastva in spodbudo za naprej.

Predsednik republike: Naša dolžnost je, da ohranjamo kulturno dediščino v materialnem in duhovnem smislu
Foto: Nebojša Tejić/STA

Župan Slovenskih Konjic Miran Gorinšek se je v nagovoru zahvalil vsem, ki so se pogumno lotili obnovitvenih del in zdaj spomenik polnijo z vsebino. Spomnil je na čase, ko je bila ta oaza miru stičišče kultur, narodnosti, tradicij in običajev. "Tu je bil center znanja na področjih lončarstva, zdravilstva, sadjarstva in vinogradništva. Tu so ustvarjali najbolj razgledani ljudje tistega časa," je povedal župan Gorinšek.

Predsednika republike so ob prihodu pričakali otroci, oblečeni v srednjeveške kostume, in ga v spremstvu župana Slovenskih Konjic pospremili na prizorišče. Predsednik Pahor se je ob zvokih starodavnih instrumentov sprehodil čez srednjeveško tržnico, ogledal si je srednjeveški tabor s prikazom življenja v 15. stoletju in srednjeveške plese. Seznanili so ga s kartuzijanskimi gospodarskimi dejavnostmi, zeliščarstvom, lončarstvom in vinogradništvom ter mu pokazali zeliščarsko lekarno, ki jo bogatijo kartuzijanski zeliščni čaji vseh vrst.

Žička kartuzija - tiha lepotica, kot ji pravijo, se nahaja v odmaknjeni in nedotaknjeni Dolini svetega Janeza Krstnika in je kulturni spomenik državnega pomena. Tukaj so pred 850. leti našli svoj dom beli menihi iz Velike Kartuzije v Franciji. Žička kartuzija je bila prva kartuzija, ustanovljena zunaj matičnih dežel in je bila prva kartuzija na Slovenskem. Med gosti na slovesnosti je bil tudi župan francoskega mesta St. Pierre de Chartreuse, kjer je sedež kartuzijanskega reda. Francoski župan Yves Gerpillon je zaželel, da se prijateljstvo med občinama nadaljuje, saj le tako lahko pripomorejo k utrjevanju evropske enotnosti.

Predsednik republike: Naša dolžnost je, da ohranjamo kulturno dediščino v materialnem in duhovnem smislu
Foto: Nebojša Tejić/Žička kartuzija