Predsednik republike na slovesnosti ob 30-letnici osnovne šole in vrtca Ivana Babiča-Jarga Marezige

Marezige, 30. 11. 2015 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil slovesnosti ob 30-letnici Osnovne šole in vrtca Ivana Babiča-Jarga Marezige, kjer so z današnjo slovesnostjo obeležili tudi 150-letnico šolstva v Marezigah.

Na slovesnosti, ki se je je udeležilo okoli petsto krajanov in krajank Marezig in drugih okoliških krajev, je predsednik republike v nagovoru čestital učiteljskemu zboru, ki nosi veliko odgovornost tako pri izobraževanju mladih kot tudi v vzgoji in učenju vrednot. "Vzgoja je način, da otroke v življenje postavimo kot zrele in samozavestne osebnosti, ki bodo tudi razumele pomen solidarnosti, poštenosti in odprtosti," je povedal predsednik Pahor. Opozoril je, da mora šola predvsem predstavljati prostor, kjer se oblikujejo ustvarjalne osebnosti, ki se bodo znale sooočati z radikalnimi spremembami našega časa. "Samo ustvarjalna osebnost, ki gleda z upanjem naprej, lahko sledi takim spremembam, kot smo jim priča danes," je zaključil predsednik Pahor in čestital učencem, staršem, učiteljskemu zboru in krajanom ob njihovi pomembni obletnici. 

Predsednik republike na slovesnosti ob 30-letnici osnovne šole in vrtca Ivana Babiča-Jarga Marezige
Foto: Stanko Gruden/STA

Na začetku slovesnosti, ki je potekala v Kulturnem domu Krajevne skupnosti Marezige, je prisotne pozdravila Adelina Pahor, ravnateljica Osnovne šole in vrtca Ivana Babiča-Jarga Marezige, ki je svoje sodelavce označila za odgovorne, delavne in samoiniciativne, delo v šoli pa se je po njenem prepričanju približalo posamezniku - "z ex-katedre se je usmerilo na učenca." Ravnateljica se je zahvalila predsedniku republike, da jih je počastil s svojim obiskom, ki ga razumejo predvsem  kot spodbudo za naprej. "Slovenska šola, če v polnosti sprejma njene vsebine, izobrazi široko razgledanega in sposobnega mladega človeka," je povedala ravnateljica in poudarila pomen  ukoreninjanja vrednot kot so odgovornost, poštenost in solidarnost.

Na slovesnosti so učenci osnovne šole in vrtca uprizorili glasbeno pravljico Frana Miličinskega Zvezdica Zaspanka, s katero so upodobili sporočilo slovesnosti -  da čista misel, dobrota in ljubezen lahko premagajo zlo. 

Predsednik republike na slovesnosti ob 30-letnici osnovne šole in vrtca Ivana Babiča-Jarga Marezige
Foto: Stanko Gruden/STA