SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

V okviru uradnega obiska predsednika Pahorja v Moskvi podpisali pogodbe, vredne 3/4 celotne lanske blagovne menjave

Ljubljana, 11. 2. 2017 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se mudi na dvodnevnem uradnem obisku v Ruski federaciji, kjer ga je v Kremlju včeraj sprejel predsednik Ruske federacije Vladimir Putin.

Predsednika Pahor in Putin sta govorila predvsem o aktualnih zunanjepolitičnih temah in dogajanju v mednarodni skupnosti, s posebnim poudarkom na ohranitvi premirja v Siriji. Posebno pozornost sta posvetila razmeram v vzhodni Ukrajini in iskanju možnosti konkretnega napredka pri uresničevanju sporazumov iz Minska. Predsednika sta spregovorila tudi o bližnjevzhodnem mirovnem procesu, boju proti terorizmu, razmerah na Zahodnem Balkanu in o drugih mednarodnih temah.

Republika Slovenija in Ruska federacija sta tradicionalno dobri poslovni partnerici, k čemur je nedvomno prispeval tudi kontinuiran politični dialog, sta se ocenila predsednika.

Predsednik Pahor je poudaril, da imata Slovenija in Rusija tradicionalno dobre odnose, ki so na visoki in prijateljski ravni, v zadnjih petindvajsetih letih pa sta državi razvili tesne vezi in dobro sodelovanje na skoraj vseh področjih. Spomnil je na povabilo, ki ga je dal predsedniku Putinu, da se je ta julija lani udeležil slovesnosti ob 100. obletnici Ruske kapelice pod Vršičem. Sogovornika sta lahko ugotovila, da je sodelovanje med Slovenijo in Rusijo odlično tudi na znanstvenem, kulturnem in drugih področjih.

V navzočnosti obeh predsednikov so bili v Kremlju podpisani: Sporazum med Uradom za preprečevanje pranja denarja RS in Federalno službo za finančni nadzor RF o sodelovanju na področju pranja denarja in financiranja terorizma, Memorandum o sodelovanju med Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS in Ministrstvom za naravne vire in okolje RF o sodelovanju na področju gozdarstva in Program skupnih aktivnosti na področju turizma 2017/2018, ki sta ga podpisali Slovenska turistična organizacija in Zvezna agencija za turizem RF.

Predsednik Pahor je dejal, da je Slovenija članica Evropske unije in Zveze NATO, vendar si tudi v času poslabšanih odnosov Evropske unije in NATO z Rusko federacijo znotraj tega okvira prizadeva za iskren dialog in najboljše mogoče dvostranske odnose z Rusko federacijo; politične, gospodarske, kulturne in vse ostale. Željo po ohranitvi dobrih odnosov tudi v poslabšanih razmerah ilustrira vabilo predsednika Pahorja predsedniku Putinu za udeležbo na svečanosti ob 100. obletnici Ruske kapelice pod Vršičem, je dodal. Slovenija si želi, da bi se odnosi izboljšali, pogoj za to pa je umiritev razmer v vzhodni Ukrajini in uveljavitev dogovora iz Minska. Zato je predsednik Pahor dejal, da v dobri veri in kot prijatelj obe strani poziva k čimprejšnji prekinitvi ognja. Umiritev in ureditev razmer bo vodila k ukinitvi sankcij in končno k izboljšanju odnosov Ruske federacije z Evropsko unijo in Zvezo NATO, je ocenil.

Glede na obseg blagovne menjave med državama, ki je v letu 2015 znašal 1,022 milijarde EUR, je Rusija zavzela 11. mesto med najpomembnejšimi trgovinskimi partnericami Slovenije (-27 % v primerjavi z l. 2014). Padec v desetih mesecih leta 2016 znaša 9 % (-12 % na strani izvoza in +3 % na strani uvoza). Rusija je bila v letu 2016 na 10. mestu med našimi izvoznimi partnericami (prej na sedmem) in na 5. mestu po vrednosti slovenskih neposrednih naložb v tujini.

Priložnosti za okrepitev gospodarskega sodelovanja med državama, sta poudarila predsednika, so razen v tradicionalnih panogah še na področju učinkovite rabe energije, avtomatizacije, kmetijstva in prehranske industrije ter v turizmu s poudarkom na zdraviliškem turizmu. Podjetja vidijo priložnost za okrepitev sodelovanja v lokalizaciji proizvodnje v Ruski federaciji in skupnem nastopu na tretjih trgih.

Pozno popoldne se je predsednik Pahor srečal s predsednikom vlade Ruske federacije Dmitrijem Medvedjevom, s katerim sta govorila o gospodarskem sodelovanju med državama in o aktualnih političnih temah.

Predsednik Pahor je ob robu uradnega obiska v Aleksandrovem parku pred Kremljem položil venec na grob neznanega junaka.

Zvečer se je predsednik Pahor udeležil poslovnega dogodka z naslovom "Pogled v prihodnost: nove možnosti sodelovanja z Evropo", kjer je nagovoril slovensko in rusko poslovno skupnost. Ob tem so gospodarstveniki podpisali pogodbe v vrednosti približno 600 milijonov evrov (skoraj 3/4 celotne lanske blagovne menjave med državama), nekaj pogodb večje vrednosti pa je še v usklajevanju.

Drugi dan uradnega obiska v Ruski federaciji poteka v St. Peterburgu in je v prvi vrsti namenjen okrepitvi kulturnega in umetniškega sodelovanja med državama. Enako kot ob prihodu na uradni obisk v Moskvo je tudi odhod predsednika republike v St. Peterburg ruski gostitelj pospremil s sprejemom z vojaškimi častmi.

Predsednik republike se je dopoldne sestal z gubernatorjem Sankt Peterburga Georgijem S. Poltavčenkom, s katerim sta prisostvovala podpisu pisem o nameri o sodelovanju med Festivalom Ljubljana in Marijinskim gledališčem ter med Festivalom Ljubljana in Sankt Peterburško filharmonijo.

V sklopu uradnega obiska je predsednik republike obiskal muzej Ermitaž, kjer sta v njegovi navzočnosti pismo o nameri o sodelovanju med slovensko Narodno galerijo in Državnim muzejem Ermitaž podpisala direktorica Narodne galerije Barbara Jaki in direktor Ermitaža Mikhail B. Piotrovski.