SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike podelil zlata mednarodna priznanja za mlade

Ljubljana, 5. 12. 2015 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil pete slavnostne podelitve Mednarodnega priznanja za mlade - MEPI 2015. Sprejem za mlade, ki so danes prejeli zlata priznanja, in tako postali "zlatniki", sta skupaj gostila predsednik republike Borut Pahor in ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič.

Uvodne besede je zbranim dijakom, mentorjem, staršem in podpornikom programa namenila Andreja Anžur Černič, direktorica programa, ki je dejala, da je letošnja generacija "zlatnikov" najštevilčnejša, saj je zlata priznanja prejelo kar 97 mladih. Nagovor je zaključila z mislijo mlade Maše Pelc, režiserke letošnje proslave: "MEPI je gibanje, ki te nauči stvari narediti, ne le o njih sanjati." Udeleženče slovesnosti je nato nagovorila dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport, ki je poudarila pomen drobnih družbenih niti, ki jih lahko ustvarjajo le mladi z domišljijo in kreativnostjo, s čimer krepijo svoje vrednote in ustvarjajo nove veščine.

Predsednik republike podelil zlata mednarodna priznanja za mlade
Foto: Nebojša Tejić


V kulturnem programu slovesnosti so sodelujoči v programih MEPI prikazali vodilna načela programa, ki ga je leta 1956 vpeljal vojvoda Edinburški in nosi naziv 'The Duke of Edinburgh International Award'. MEPI je vodilni program za priznavanje dosežkov mladih in letno se vanj vpiše več kot milijon mladih v stoštiridesetih državah vsega sveta, v Sloveniji pa se izvaja že več kot deset let.

Z mladimi je nekaj svojih mislih delil tudi predsednik republike Borut Pahor, častni pokrovitelj in slavnostni govornik današnje slovesnosti. Dejal je, da smo se kot družba znašli v svetu zgoščenih sprememb. Ta dinamika pa se bo, tako predsednik Pahor, prav zaradi tehnološkega razvoja še povečala. "Kako bomo te spremembe razumeli in soustvarjali v prid družbe, je odvisno od posameznika in skupnosti. Bolj ko bomo svobodne in ustvarjalne osebnosti, večja je možnost, da jih bomo znali razumeti, se z njimi soočiti in obrniti v prid skupnosti," je dejal predsednik Pahor in dodal, da je prav čas odraščanja za mladega človeka priložnost, da dozori v ustvarjalno osebnost. Izrekel je čestitke vsem prejemnikom zlatih priznanj, ki ob formalnem izobraževanju osvajajo veščine, s katerimi bodo lažje razumeli sebe in svet. "S tem ne bodo obogatili samo sebe, temveč vse nas, mi pa lahko v prihodnost gledamo z upanjem in ne s strahom," je govor zaključil predsednik republike.