Avtorica zmagovalne razglednice projekta »Naj živi mir!« Eva Pev: »Vesela sem, da živim v miru in da lahko grem vsak dan brez skrbi v šolo.«

Maribor, 7. 11. 2014 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes odprl razstavo »Velike stvaritve malih mojstrov«. Pokrajinski muzej Maribor vsako leto izpelje projekt »Velike stvaritve malih mojstrov«, ki je namenjen osnovnošolcem. Letos so učenci ustvarjali razglednice na temo miru, s čimer so se priključili obeleževanju 100. obletnice začetka Prve svetovne vojne. 409 razglednic so poslali odločevalcem miru doma in po svetu. Razglednico z motivom dečka in deklice pod mavrico, ki je bila izbrana kot naslovni plakat in osebnostna znamka in je romala na vse naslove po svetu, je ustvarila šestošolka Eva Pev, in jo danes predala predsedniku republike, ki je tudi častni pokrovitelj projekta.

Predsednik republike je uvodoma izrekel hvaležnost vsem, ki so projekt omogočili in pokazali, da razumejo pomembnost vrednot in spodbujajo mlade talente, da te vrednote upodabljajo na likovnih platnih. »Vam, osnovnošolcem, ki ste sodelovali v projektu bi se rad zahvalil, ker ste tematizirali zelo težko temo, vojno in mir. Poskušali ste mir upodobiti tako, da ga čutimo kot nekaj, kar ni samoumevno, in se zavemo, da si je zanj potrebno prizadevati,« je dejal predsednik Pahor in zahvalo izrekel tudi mentorjem, ki so se mlade umetnike spodbujali pri nastajanju likovnih umetnin.

Predsednik republike Borut Pahor je odprl razstavo "Velike stvaritve malih mojstrov"
Foto: Nebojša Tejić / STA

Eva Pev se je v nagovoru zahvalila predsedniku republike za povabilo na svečano otvoritev. Dejala je, da je motiv za svoje likovno ustvarjanje povzela po misli, da smo vsi ljudje na svetu enakopravni, ne glede na barvo kože in druge razlike, ter da ljubezen ne pozna meja. Zato njeno razglednico krasi podoba temnopoltega fanta, ki se poroči z dekletom svetle polti, srček nad njima izraža ljubezen, mavrica pa mir. »Vesela sem, da živim v miru in da lahko vsak dan brez skrbi grem v šolo, ne da bi na mene prežala kakšna nevarnost. Hvala in ne pozabimo, da je mir naše največje bogastvo, za državo pa to pomeni vrednoto, ki jo premalokrat cenimo. Naj živi mir!«, je nagovor zaključila Eva.

Borut Pahor se je, prevzet nad talentom mladih ustvarjalcev, odločil, da bodo letos voščilnice predsednika Republike Slovenije ob novoletnih in božičnih praznikih krasili motivi, ki so jih v okviru tega projekta ustvarili osnovnošolci.