SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike v Slovenskih Konjicah: "V našem nacionalnem interesu je, da Evropska unija ne le preživi, temveč se okrepi"

Slovenske Konjice, 30. 6. 2016 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike Borut Pahor se je udeležil osrednje svečanosti ob 870-letnici prve pisne omembe Konjic, kjer je zbrane tudi nagovoril.

V slavnostnem nagovoru je predsednik republike svoje misli usmeril v prihodnost in v luči praznovanja 25. obletnice samostojnosti Republike Slovenije pozval k zavedanju, da ne odločamo le o sebi, temveč tudi o naših otrocih in vnukih, zato moramo s potrebno enotnostjo razmišljati tako, da zagotovimo mir, varnost in blaginjo za generacije, ki prihajajo. "V prihodnosti nas čaka nekaj izzivov in ti niso omejeni le na konsolidacijo finančnega sektorja ali povezani z nepričakovanimi in zahtevnimi varnostnimi vprašanji. Gre za vprašanje naše evropske prihodnosti za našo skupnost, za Slovenijo in Evropo, ki je garant miru in varnosti," je dejal predsednik republike in nadaljeval, da je v našem nacionalnem interesu, da Evropska unija ne le preživi te izzive, temveč se okrepi: "Obdrži se lahko le, če se hkrati tudi krepi." V nadaljevanju je predsednik Pahor spomnil na enotnost, ki smo jo Slovenci pokazali pred petindvajsetimi leti, ko smo se na referendumu odločili za samostojnost, in poudaril, da je odločitev britanskih volivcev na nedavnem referendumu o izhodu Velike Britanje iz Evropske unije potrebno spoštovati, a da je bila sprejeta z majhno večino, posledice pa se sedaj kažejo v neenotnosti britanskih ljudi in politike. "Imamo različna mnenja in razlike med nami so del demokratične družbe. Prav zaradi tega si moramo prizadevati, da naše poglede usklajujemo in pri velikih odločitvah sodelujemo," je dejal predsednik republike in opozoril na delovni posvet s predsedniki parlamentarnih strank, ki bo namenjen izmenjavi mnenj in stališč in temu, da bi se vsi, ki odločajo o naši prihodnosti, poenotili v pogledih, kako naj bi se Slovenija v novih razmerah ustrezno pozicionirala. "Če se bomo trudili sodelovati in pokazali smo, da smo tega sposobni., ni nobenega vprašanja p, zavoljo katerega bi nas moralo danes skrbeti, da mu ne bi bili kos," je govor zaključil predsednik republike.

V luči praznovanja 25. obletnice samostojnosti Republike Slovenije je predsednik republike Miranu Gorišku, županu občine Slovenske Konjice, podaril slovensko zastavo, protokolarno darilo predsednika republike: "Zastava je simbol, ki nas povezuje. Županu jo izročam v znak hvaležnosti za njegova prizadevanja, da našo skupnost povezuje ter da lahko na prihodnost gledamo z upanjem."

Na svečanosti so podelili tudi najvišja občinska priznanja, dijaki Gimnazije Slovenske Konjice in moški pevski zbor Ivo Štruc pa so ob tej priložnosti pripravili kratek sprehod po bogastvu duhovne in materialne dediščine kraja. Praznično leto so v Slovenskih Konjicah obarvali s pestro paleto kulturnih, glasbenih, gledaliških, športnih in drugih dogokov, vrhunec praznovanja pa je bila nocojšnja slovesnost.

Predsednik republike Borut Pahor se je udeležil osrednje svečanosti ob 870-letnici prve pisne omembe Konjic, kjer je zbrane tudi nagovoril.
Foto: Nebojša Tejić/STA