Predsednik republike Borut Pahor sprejel ministra za obrambo Romunije Mircea Duşo

Ljubljana, 14. 9. 2015 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je danes v Predsedniški palači sprejel ministra za obrambo Romunije Mircea Duşo z delegacijo, ki se mudi na uradnem obisku v Republiki Sloveniji.

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor sprejel ministra za obrambo Romunije Mircea Duşo
Foto: Daniel Novakovič/STA

Sogovornika sta v pogovoru izpostavila predvsem dvostransko sodelovanje na obrambnem in vojaškem področju med Slovenijo in Romunijo ter se strinjala, da je to mogoče še poglobiti in intenzivirati. Izmenjava izkušenj na ekspertni ravni dodatno pripomore k poglobitvi in krepitvi dvostranskega sodelovanja, sta se strinjala sogovornika ter ob tem izpostavila tudi varnostne izzive in situacije v svetu in v regiji, ki terjajo celovito obrambno in varnostno politiko. Po besedah predsednika Pahorja težišče slovenskega delovanja v mednarodnih operacijah in misijah ostaja na Zahodnem Balkanu z namenom dolgoročne stabilizacije in integracije v evroatlantske strukture.

Sogovornika sta v pogovoru izpostavila tudi begunsko problematiko, ki se po njunem prepričanju lahko v prihodnjih mesecih še poslabša in zato zahteva usklajen način reševanja, ob ustreznem upoštevanju humanitarnih in solidarnostnih načel Evropske unije oziroma držav članic.

Predsednik Pahor se je ob koncu tudi zahvalil ministru za donacijo vojaškega letala IAR-93 "Orel", ki bo pomembno obogatilo zbirko Vojaškega muzeja Slovenske vojske in bo na ogled v Parku vojaške zgodovine Pivka. Projekt je plod Društva vojaških pilotov vseh generacij in ljubiteljev vojaškega letalstva ter sorodnega romunskega združenja za propagando in zgodovino letalstva.