Pevski zbor Srečko Kosovel Ajdovščina

Red za zasluge, vročitev 18. oktobra 2014

Red za zasluge
za uresničevanje kulturnega poslanstva z uspešnim uveljavljanjem slovenskega zborovskega petja in krepitev narodne zavesti ob sedemdeseti obletnici delovanja

Predsednik republike Borut Pahor je 18. oktobra 2014 na slavnostnem koncertu pevskega zbora Srečko Kosovel Ajdovščina in zboru ob sedemdeseti obletnici delovanja vročil odlikovanje red za zasluge.

Predsednik republike z redom za zasluge odlikoval pevski zbor Srečko Kosovel Ajdovščina
Foto: STA/Anže MalovrhUtemeljitev:

Za uresničevanje kulturnega poslanstva z uspešnim uveljavljanjem slovenskega zborovskega petja in krepitev narodne zavesti ob sedemdesetletnici delovanja prejme pevski zbor Srečko Kosovel Ajdovščina red za zasluge.

Partizanski moški pevski zbor Srečko Kosovel je bil ustanovljen poleti leta 1944 v Gravini v Italiji. Tamkajšnje primorske fante, ki jih je mobilizirala fašistična država, je v taborišču pri Bariju obiskala kulturniška skupina 10. slovenske narodnoosvobodilne udarne brigade, imenovane Ljubljanska brigada. Ob koncu srečanja se je iz ozadja v zahvalo oglasila ubrana slovenska pesem tridesetih taboriščnikov. Tenkočutno uho obiskovalca Rada Simonitija je takoj prepoznalo glasbeni talent, ustvarjalno energijo in potencial moškega pevskega zbora. Stekle so vaje in priprave, zbor je dobil ime Srečko Kosovel in čez nekaj mesecev so fantje že imeli svoj prvi koncert v gledališču v Bariju. Sprejeti so bili z navdušenjem, vabila v zavezniške baze in vojaške bolnišnice so kar deževala. Tudi povratek na Primorsko je bil prava turneja z osemindvajsetimi koncerti, sledila sta še dva koncerta v Mariboru in Ljubljani.

Danes, po sedemdesetih letih, moški pevski zbor Srečko Kosovel še vedno navdušuje svoje poslušalce. Pri tem s ponosom neguje veličastno zapuščino vseh prejšnjih generacij, ki so z ljubeznijo do pesmi in trdim delom vztrajno dvigovale priljubljenost in kakovost zbora. Hkrati pa je zbor ves čas širil svoj repertoar pesmi z vsako menjavo generacije pevcev in njihovih dirigentov. Zbor danes ne prepeva le partizanskih ter slovenskih narodnih in umetnih pesmi, ampak posega tudi po zahtevnejši domači in tuji zborovski literaturi, tako posvetni kot sakralni.

Nešteto vaj, koncertov, potovanj in skoraj praviloma najvišje uvrstitve na priznanih domačih in mednarodnih tekmovanjih pevskih zborov je zgodovina, na katero so pevci, dirigenti in ljubitelji Pevskega zbora Srečko Kosovel upravičeno ponosni. Na velike uspehe zbora, ki ga še vedno sestavljajo pevci amaterji iz Vipavske doline, pa smo skupaj z njimi ponosni vsi Slovenci. Ohranjajo in utrjujejo našo kulturo, v kateri ima zborovsko petje prav posebno mesto. S slovensko pesmijo razveseljujejo domačo in tujo javnost, laično in strokovno uho, posebej tudi Slovence po svetu. »Pojejo s svojim ljudstvom,« je zapisal ameriški novinar leta 1944. In za zbor Srečka Kosovela to še vedno velja.