Predsednik Pahor z medaljo za zasluge Republike Slovenije odlikoval dr. Nobuhira Šibo (Shiba)

Ljubljana, 11. 9. 2017 | sporočila za javnostPredsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v Predsedniški palači dr. Nobuhiru Šibi (Shiba) vročil državno odlikovanje - medaljo za zasluge Republike Slovenije za zasluge za prispevek k seznanjanju japonske javnosti o zgodovinskih družbenih okoliščinah slovenske poti v samostojnost.

Predsednik Pahor je na slovesnosti v Predsedniški palači vročil državno odlikovanje medaljo za zasluge dr. Nobuhiri Šiba (Shiba)
Foto: Daniel Novakovič/STA

Utemeljitev:

Zaslužni profesor Univerze v Tokiu je na Japonskem eden najuglednejših japonskih zgodovinarjev izvedencev za zgodovino jugovzhodne in srednje Evrope ter izvrsten poznavalec zgodovine nekdanje Jugoslavije. S svojim znanstvenim delom in široko branimi strokovnimi monografijami je pomembno prispeval k razumevanju zgodovinskih družbenih procesov v  srednji Evropi in na zahodnem Balkanu, posebej tudi k razumevanju okoliščin razpada Jugoslavije. V svojih delih nazorno obravnava tudi položaj in vlogo Slovenije v Jugoslaviji ter slovensko pot v samostojnost.    

Posebej aktiven v pisanju zgodovine jugovzhodnih evropskih in srednjeevropskih držav je bil dr. Šiba v zadnjih dveh desetletjih. V tem obdobju je ves čas aktivno podpiral slovensko-japonsko univerzitetno in znanstveno sodelovanje ter nudil vso potrebno strokovno oporo slovenskim študentom in strokovnjakom pri njihovem študiju na Japonskem. Pripomogel je tudi k razjasnitvi vloge Japonske pri dodelitvi Prekmurja Sloveniji po prvi svetovni vojni ter usode slovenskih vojnih ujetnikov, avstro-ogrskih vojakov in mornarjev v japonskih vojnih taboriščih.


Hkrati je dr. Šiba spodbujal japonske slaviste in zgodovinarje k študiju slovenske in južnoslovanske zgodovine in učenju jezikov. Na njegovo pobudo so na Univerzi v Tokiu pričeli s predavanji slovenskega jezika, kar je bila podlaga za poznejši lektorat slovenskega jezika na tokijski univerzi za tuje jezike.


Dr. Šiba že dobri dve desetletji aktivno sodeluje tudi s slovenskimi zgodovinarji. Plod tega sodelovanja sta bila dva uspešna slovensko-japonska znanstvena projekta. Prvi je bil namenjen primerjalni analizi zgodovinskih učbenikov v Sloveniji in na Japonskem, drugi pa japonski in slovenski obravnavi zgodovine 20. stoletja. Skupaj s slovenskimi in japonskimi sodelavci je nedavno pripravil tudi poljudno  knjižno predstavitev Slovenije v japonščini.


Dr. Šiba je s svojim znanstvenim, raziskovalnim in izobraževalnim delom opazno predstavil Slovenijo v japonskem zgodovinopisju in širši japonski javnosti ter pomembno prispeval k uveljavitvi Republike Slovenije na Japonskem.