Predsednik republike v Lendavi: “Boriti se moramo za enake pravice, iz teh enakih pravic pa izhajajo tudi enake dolžnosti”

Lendava, 6. 4. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije se je ob prihajajočem svetovnem dnevu Romov danes v Lendavi udeležil slovesnosti z naslovom "Tudi mi smo otroci sveta".

Predsednik republike je v slavnostnem nagovoru opozoril na posebnost današnje slovesnosti, ko so navzoči prisluhnili trem himnam, slovenski, madžarski in romski. Zahvalil se je za lepe misli govornikom, ki so pred njim nagovorili zbrane, in povzeli bistvo današnjega slavja: multikulturnost v občini dviguje kakovost življenja, Romi so ponosni na svoje korenine, imajo svoj jezik in kulturo, a Slovenijo čutijo kot svojo domovino. “Vaše misli naj nam bodo v navdih, ko nam raznolikost v vsakdanjem življenju predstavlja izziv. Razvoj človeške civilizacije je pluralizacija identitet. Zaradi razvoja identitet pa je tudi veliko nestrpnosti,” je dejal predsednik Pahor in dodal, da imamo kot skupnost pravico in dolžnost, da se potrudimo za strpno sobivanje, ki bo vsakomur
omogočalo, da se oblikuje v svobodno in ustvarjalno osebnost. “Menim, da nas različnost plemeniti. Če si bomo le med seboj pomagali, se spoštovali, cenili dostojnost in dostojanstvo posameznika in se medsebojno spodbujali. Boriti se moramo za enake pravice, iz teh enakih pravic pa izhajajo tudi enake dolžnosti,” je govor zaključil predsednik republike in izrekel najlepše želje in voščila ob prihajajočem svetovnem dnevu Romov.

Slovesnost ob svetovnem dnevu Romov tradicionalno pripravijo dvojezični vzgojno-izobraževalni zavodi občine Lendava. Današnja prireditev slavi prijateljstvo, enakopravnost v drugačnosti in medkulturni dialog. Z njo so pokazali, da je v naših življenjih najpomembnejše strpno sobivanje in razumevanje. Kulturni program slovesnosti so pripravili otroci, učenci, dijaki in varovanci dvojezičnih vzgojno-izobraževalnih zavodov ob sodelovanju Miškinega gledališča. Prireditev so povezovali trije romski dijaki v slovenskem, madžarskem in romskem jeziku, zaključila pa se je z nastopom romske skupine Romano glauso in plesalkami romskega kulturnega društva Romano Jilo.

Predsednik republike tudi sicer, poleg vsakoletnega srečanja s predstavniki Romov ob njihovem mednarodnem dnevu, posveča odprtim vprašanjem položaja romske skupnosti posebno pozornost: z obiski , s številnimi pogovori s predstavniki romske skupnosti,  na srečanjih z vladnimi institucijami, varuhom človekovih pravic, nevladnimi organizacijami ipd. V letošnjem letu se je na pobudo županov nekaterih dolenjskih občin posebej seznanil z razmerami v romskem naselju Žabjak-Brezje ob obisku v občini Novo mesto. Ob tem je  napovedal organizacijo problemske konference o aktualnih vprašanjih položaja romske skupnosti v tem delu Jugovzhodne Slovenije.  

Predsednik republike na slovesnosti "Tudi mi smo otroci sveta"
Foto: Bor Slana / STA