Predsednik republike se bo udeležil trilateralnega srečanja predsednikov Avstrije, Hrvaške in Slovenije (AKREDITACIJE!)

Šibenik, 21. 5. 2019 | napovednik

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo v torek, 21. maja 2019, udeležil trilateralnega srečanja predsednikov Avstrije, Hrvaške in Slovenije, ki bo letos v Šibeniku na Hrvaškem.

Na povabilo predsednice Republike Hrvaške Kolinde Grabar-Kitarović se bodo v Šibeniku sestali predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, gostiteljica predsednica Republike Hrvaške Kolinda Grabar-Kitarović in predsednik Republike Avstrije Alexander van der Bellen. 

Namen rednih tristranskih srečanj med Republiko Slovenijo, Republiko Avstrijo in Republiko Hrvaško je krepitev odnosov in sodelovanja v ožjem regionalnem formatu, nasloviti pa tudi teme v evropskem in širšem mednarodnem kontekstu. Osrednja tema tokratnega trilateralnega srečanja bo prihodnost Evropske unije, predvsem v luči skorajšnjih volitev v Evropski parlament. Letošnje trilateralno srečanje predsednikov bo šesto po vrsti.

Predsedniki Pahor, Van der Bellen in Grabar-Kitarović bodo posebno mesto namenili krepitvi prijateljskih odnosov med sosednjimi državami, posvetili pa se bodo tudi razmeram v regiji Jugovzhodne Evrope. V tem okviru bodo razpravljali o nadaljevanju evropske perspektive držav Zahodnega Balkana in o migracijah. Kot gostitelj letošnjega vrhunskega predsedniškega srečanja pobude Tri morja bo predsednik Pahor predstavil tudi pričakovanja glede vrha voditeljev, ki bo 5. in 6. junija v Ljubljani.Predstavnike medijev, ki bi želeli spremljati trilateralno srečanje predsednikov Slovenije, Hrvaške in Avstrije v Šibeniku prosimo, da podatke (ime in priimek, številka osebne izkaznice/potnega lista, naziv redakcije, funkcijo in fotografijo) posredujejo na elektronski naslov: glasnogovornik@predsjednica.hr, najkasneje do ponedeljka, 20. maja 2019 do 10. ure. O prevzemu akreditacij vas bodo gostitelji obvestili pravočasno.

Ob tem vas vljudno prosimo, da tudi na elektronski naslov katja.kralj-tomsic@predsednik.si sporočite ime novinarja in kontakt za akreditacije (NUJNO elektronski naslov in številka mobilnega telefona). Vse stroške poti novinarjev, ki bodo spremljali trilateralno srečanje predsednikov Avstrije, Hrvaške in Slovenije v Šibeniku, krijejo medijske hiše same.