SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike poudaril neprecenljivo vlogo nadškofa Šuštarja pri osamosvojitvi Slovenije

Ljubljana, 13. 6. 2016 | sporočila za javnost

V luči obeleževanja dogodkov ob 25. obletnici samostojnosti Republike Slovenije se je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes udeležil predstavitve knjige Jerneja Vrtovca "Vloga nadškofa Šuštarja pri osamosvojitvi Slovenije".

Uvodne besede so imeli dr. Anton Jamnik, pomožni škof, tajnik nadškofa Šuštarja v tistem času, dr. France M. Dolinar, zgodovinar, in Jernej Vrtovec, avtor knjige, ki je želel z njo osvetliti vlogo nadškofa Šuštarja pri osamosvojitvi Slovenije. Pozdravni nagovor je imel nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na predstavitvi knjige Jerneja Vrtovca "Vloga nadškofa Šuštarja pri osamosvojitvi Slovenije".
Foto: Daniel Novakovič / STA

Predsednik republike Borut Pahor je kot častni gost spomnil na neprecenljivo vlogo nadškofa Šuštarja v procesu slovenske politične pomladi, sprave in osamosvojitve. Z navzočimi je delil svoj osebni spomin na jesen 1990, ko se je nadškof Šuštar odzval njegovemu vabilu in se kot gost udeležil njegovega poslanskega večera v Novi Gorici. Poudaril je nadškofova iskrena obračanja k spravi, ki jo je razumel kot stanje duha, strpnosti in odprtosti. »Nadškofa Šuštarja se moramo v slovenski zgodovini spominjati kot pomembne avtoritete, ki je pripomogla, da je bil proces osamosvojitve uspešen. Kamorkoli je prišel, je vnesel mirnost. V našem spominu si zasluži trajno mesto,« je nagovor zaključil predsednik republike, ki je nato v izjavi ponovno poudaril vlogo nadškofa Šuštarja, kot vidne in izpostavljene javne osebnosti kot tudi iz vidika poglavarja cerkve, ki je imela takrat pomembno vlogo skupaj s civilnimi oblastmi: "V tem smislu se mi zdi, da lahko danes, petindvajset let kasneje, ponovno ugotovimo, da je nadškof Šuštar s svojo mirnostjo, zbranostjo, preudarnostjo, potrpežljivostjo in z razumevanjem konteksta takratnega časa osebno in tudi sicer ogromno pripomogel k temu, da smo bili Slovenci enotni, ko je bilo to treba: ob plebiscitu in obrambi države.«