SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike: Ustanovitev OF impozanten del slovenske zgodovine, na katerega smemo biti upravičeno ponosni

Ljubljana, 26. 4. 2016 | sporočila za javnost, govori

Na predvečer državnega praznika dneva upora proti okupatorju je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes gostil in nagovoril člane razširjenega predsedstva Glavnega odbora ZZB NOB. Prisotnim udeležencem NOB se je zahvalil za njihov neprecenljiv prispevek k temu, da danes lahko obeležujemo dogodke tistega časa v samostojni in neodvisni državi. V imenu ZZB NOB Slovenije je navzoče nagovoril njen presednik Tit Turnšek.

Uvodoma je spomnil na udeležbo predstavnikov borcev na proslavi ob 70. obletnici izkrcanja v Normandiji pred dneva letoma. Udeležba slovenskih borcev je po njegovem simbolno priznanje pomena partizanskega boja, tako za osvoboditev Slovenije kot zavezniške sile za osvoboditev sveta izpod jarma okupatorja. "V tem smislu ni razlogov, da bi v temelju dvomili v poslanstvo narodnoosvobodilnega boja za Slovence in za cel svobodoljuben svet. V prvi vrsti je bil to upor proti okupatorju, je dejal predsednik Pahor in dodal, da brez tega gibanja ne bi bili na pravi strani zgodovine. "Slovenci smo se sami, po svoji odločitvi, s svojim pogumom in močjo ubranili pred okupatorjem in s svojimi silami prispevali, da se je premagalo nemške, italijanske in druge okupacijske sile."

Na predvečer državnega praznika dneva upora proti okupatorju je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes gostil in nagovoril člane razširjenega predsedstva Glavnega odbora ZZB NOB.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Vse je pozval, da ne glede na razlike v pogledih na čas sredi vojne in zlasti čas po njej, ohranijo partizanski boj v zgodovinskem spominu kot nekaj, kar nas je osvobodilo. "Moje mnenje je, da je za vsak narod zelo pomembno, da v zgodovinskem spominu nima temnih lis in da k temu lahko pripomore odkrita, poštena in jasna razprava," je dejal predsednik Pahor in izpostavil, da je ta boj omogočil, da smo lahko po vojni zadihali s polnimi pljuči in pol stoletja kasneje, tudi na osnovi te slavne dediščine, na plebiscitu, z razglasitvijo samostojnosti in obrambo v desetdnevni vojni, omogočili ustanovitev in razglasitev slovenske države.

"Ustanovitev OF je pomenila zametek nečesa, kar je v štirih letih osvobodilo Slovenijo in brez tega gibanja Slovenci ne bi bili na pravi strani zgodovine in ne bi sami ubranili svoje domovine pred okupatorjem," je dejal predsednik Pahor in dodal, da je to v simbolnem in stvarnem smislu našemu narodu dalo možnosti, da naprej rešuje svoje nacionalno vprašanje, ki ga je za potrebe 21. stoletja rešilo v okviru samostojne države, ki je vključena v Evropsko unijo.

Zato je ta dogodek "zelo impozanten del slovenske zgodovine, na katerega smemo biti upravičeno ponosni". "Seveda to ni bil enoznačen čas, bili so vzporedni procesi, o katerih še danes teče beseda in zaradi tega moramo vsi, ki cenimo, spoštujemo in s ponosom gledamo na partizanski boj, toliko bolj prispevati k resnicoljubni debati, da bi ohranili pomen NOB in da se ta ne bi izgubil v razpravah o državljanski vojni in o surovih pobojih razrednih sovražnikov po njej," je še dejal predsednik Pahor. Spomnil je, da smo tudi zaradi generala Rudolfa Maistra, zaradi tigrovcev in partizanov ter veteranov v osamosvojitveni vojni, Slovenci postavili in ubranili samostojno državo. "Imamo eno državo in moje sporočilo je, da si moramo prizadevati za eno domovino. Imam občutek, da smo na boljši poti kot pred časom, je na koncu še dejal predsednik Pahor in dejal, da se počasi celijo ranijo, ki jih je pustil surovi čas sredi prejšnjega stoletja.

"Eno je, da poskušamo sodelovati, kar je pomembno, ker različno mislimo, ter da te razlike premostimo in dosežemo enotnost. Druga pot so prepiri, o vseh majhnih stvareh, ki dajejo več pozornosti stvarem, ki nas razdvajajo, kot tistim, ki nas povezujejo. Slovenci imamo obe izkušnji," je še dejal predsednik Pahor ob koncu nagovora.