SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Generalna sekretarka Urada predsednika republike na novinarski konferenci pojasnila potek postopka imenovanja novega predsednika KPK

Ljubljana, 15. 11. 2019 | sporočila za javnost

Generalna sekretarka Urada predsednika republike Nataša Kovač je na novinarski konferenci pojasnila potek postopka imenovanja novega predsednika KPK.

Predsednik republike Borut Pahor pripisuje temu postopku poseben pomen, tako zaradi pomembne vloge KPK kot zaradi dejstva, da je to edini kandidacijski postopek, v katerem predsednik na koncu predlagane kandidate sam imenuje.

V želji po čim večji transparentnosti se je predsednik republike odločil, da ta postopek generalna sekretarka tokrat izjemoma predstavi na novinarski konferenci.

Danes je v Uradnem listu namreč objavljen javni poziv za zbiranje kandidatur za predsednico oziroma predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (v nadaljevanju: predsednik KPK). Zbiranje kandidatur bo potekalo do petka, 13. decembra 2019 do 16. ure.

Predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja je predsednik KPK Boris Štefanec obvestil, da se 31. marca 2020 njegov mandat izteče. V skladu z zakonom mora po prejemu tega obvestila predsednik republike izvesti javni poziv za zbiranje kandidatur za novega predsednika komisije.

Predsednik republike v skladu z veljavnim Zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije predsednika KPK imenuje izmed kandidatov, ki mu jih po končanem izbirnem postopku posreduje izbirna komisija. Zato bo hkrati z javnim pozivom za zbiranje kandidatur predsednik republike pozval vse institucije, ki so dolžne imenovati člane izbirne komisije, da to storijo v zakonsko določenem roku 30 dni.

Predsednik republike je pri imenovanju predsednika KPK vezan izključno na predlog, ki mu ga posreduje izbirna komisija.

Novi predsednik KPK bo imenovan za 6-letni mandat.

Predsednik KPK mora biti državljan Republike Slovenije. Imeti mora najmanj izobrazbo, pridobljeno po študijskih programih druge stopnje, ali raven izobrazbe, ki v skladu z zakonom, ki ureja visoko šolstvo, ustreza izobrazbi druge stopnje. Imeti mora najmanj deset let delovnih izkušenj pri opravljanju nalog, za katere je zahtevana ta izobrazba, ter ne sme biti pravnomočno obsojen na kazen zapora. Kandidati morajo k svoji kandidaturi priložiti dokazila, s katerimi izkažejo izpolnjevanje vseh pogojev, ki jih določa drugi odstavek 7. člena Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Generalna sekretarka Urada predsednika republike Nataša Kovač je na novinarski konferenci pojasnila potek postopka imenovanja novega predsednika KPK
Foto: Nik Jevšnik/STA