Predsednik Pahor je v državni zbor posredoval predlog za imenovanje viceguvernerja - člana Sveta BS

Ljubljana, 25. 11. 2016 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je predsedniku Državnega zbora Republike Slovenije dr. Milanu Brglezu posredoval predlog z obrazložitvijo, da državnemu zboru za mesto viceguvernerja, člana Sveta Banke Slovenije, predlaga v imenovanje mag. Jožefa Bradeška.
Predsednik Pahor ocenjuje, da kandidat izpolnjuje visoke strokovne kriterije in ima potrebne izkušnje za opravljanje te funkcije.

Po številnih uradnih in neuradnih pogovorih z vodji poslanskih skupin državnega zbora je predsednik ugotovil, da v tem trenutku nihče od kandidatov nima zagotovljene večine glasov poslank in poslancev, da pa med vsemi kandidati mag. Jožef Bradeško uživa prepričljivo največ njihove podpore in zaupanja.

Že v pozivu je predsednik republike navedel, da je po njegovi odločitvi o izboru kandidata in pred glasovanjem v Državnem zboru RS predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata. To bo že peta javna predstavitev kandidatov, ki jih predsednik republike predlaga v imenovanje državnemu zboru.

Javna predstavitev kandidata bo potekala v torek, 29.11.2016 ob 11.30 uri v Predsedniški palači. Predstavitev bo vodila generalna sekretarka urada predsednika republike Nataša Kovač.

Državni zbor o posameznem kandidatu glasuje najkasneje v 30-ih dneh po prejemu predloga, glasovanje je tajno, kandidat je izvoljen, če zanj glasuje večina vseh poslancev, torej 46.