Matevž Lenarčič

Medalja za hrabrost, vročitev 3. marca 2014

Medalja za hrabrost
za pogum, povezovanje znanja in tehnoloških dosežkov v skrbi za varovanje Zemlje


Predsednik republike Borut Pahor je Matevžu Lenarčiču vročil odlikovanje medaljo za hrabrost 3. marca 2014 na slovesnosti v Predsedniški palači.

Predsednik republike vročil državna odlikovanja dr. Romanu Jerali, Matevžu Lenarčiču, prim. Mojci Senčar, dr. med., prim. Mariji Vegelj Pirc, dr. med. in Mehmedaliji Aliću
Foto: STA/Nebojša Tejić


Utemeljitev:

Matevž Lenarčič se je z izrednimi letalskimi dosežki uvrstil med slovenske narodne junake. Je spoštovan športnik in alpinist, biolog in naravovarstvenik, fotograf in jadralni padalec, zaslovel pa je predvsem kot pilot. Leta 2012 je drugič obletel zemeljsko oblo z ultralahkim letalom. Opisi njegovega poleta izzvenijo v samih presežkih: ekvator je prečkal šestkrat, preletel je 80.000 kilometrov, skoraj 60 držav in več kot 120 narodnih parkov. Preletel je tudi tri oceane in pet najvišjih vrhov celin, vključno z Mt. Everestom, ter pristal na Antarktiki, kar je sploh prvi pristanek ultralahkega letala na tej celini. Na Flightglobal Achievement je bil izbran za najboljšega letalca leta 2013 v kategoriji izjemnih dosežkov.

A izjemni letalski podvig ni bil namenjen le Lenarčičevemu preizkusu tehničnih možnosti ultralahkega letala z neznatnim vplivom na okolje. Matevž Lenarčič je poletu dodal pomembno ekološkoznanstveno noto. Eden od ciljev projekta je bil spremljanje podnebnih razmer in vplivov globalnega segrevanja, posebno na Arktiki, ki s svojim vplivom na oceanske tokove pomembno kroji vreme in podnebje. Z napravami, narejenimi posebej za ta polet, je na severnem tečaju meril črni ogljik, na katerega so znanstveniki postali pozorni v zadnjih letih zaradi vpliva na toplo gredo. Z napori, ki sežejo do skrajnih meja človekovih sposobnosti, je Matevž Lenarčič prispeval k razumevanju procesov, ki ogrožajo naš planet. Pri uresničevanju svojega poslanstva je pokazal izjemno vztrajnost in prodornost tudi pri uvajanju tehnoloških izboljšav in najnovejšega znanja.

Vsemu svetu je dokazal, kako se lahko z vztrajnostjo, širokim znanjem in vizijo dosežejo natančno začrtani cilji, pomembni za napredek človeštva in ohranjanje narave. Lenarčič deluje nesebično za korist narave, za boljši svet, pri čemer je pripravljen tudi na velika odrekanja, so zapisali predlagatelji odlikovanja. Tako kot ekipa navdušencev, s katero sodeluje v Sloveniji, dodaja sam. Je izreden strokovnjak in raziskovalec, predvsem pa človek, čuteč do narave in ljudi. S svojih svetovnih popotovanj bogati našo skupno dediščino z izjemnimi posnetki narave in naravnih pojavov ter pečata, ki ga na naravi pušča človek.