SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Goriški knjižnici vročil zahvalo za širjenje bralne kulture in pomembno kulturno poslanstvo

Nova Gorica, 18. 1. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil slovesnosti ob 70. obletnici Goriške knjižnice Franceta Bevka v Novi Gorici.

V slavnostnem nagovoru je predsednik republike knjižnici čestital za visok jubilej z najboljšimi željami za prihodnost. Spomnil je na pomembne mejnike, ki jih Slovenci praznujemo v teh letih in so dokaz našega dolgega kulturnega zorenja. “Ni presenečenje, da je kultura v zgodovini našega naroda igrala tako pomembno vlogo. Nismo velik narod, da bi lahko uveljavili naše interese z vojaškimi, političnimi ali gospodarskimi aktivnostmi in tako iz naroda prerasli v nacijo. Zanesti smo se morali na kulturo,” je dejal predsednik republike in dodal, da je po II. svetovni vojni intelektualna elita v Novi Gorici ustanovila študijsko knjižnico z namenom, da postane centralna knjižnica novonastalega mesta.

“Slovenci smo se vselej zavedali, kako pomembno je, da svoj položaj utrdimo s katedralami vedoželjnosti kot je knjižnica. Tudi sedemdeset let nazaj v Novi Gorici kot bodočem univerzitetnem mestu,” je govor zaključil predsednik republike.

Predsednik Pahor je ob izteku Cankarjevega leta knjižnici in bralcem podaril knjižno trilogijo “Cankar v stripu” po treh vrhunskih avtorjev in ilustratorjev, ki jim je lani vročil Jabolko navdiha.

Predsednik republike na slovesnosti ob 70-letnici Goriške knjižnice Franceta Bevka
Foto: Daniel Novakovič/STA

Ob tej priložnosti je predsednik Pahor gospe Škvarč, ravnateljici knjižnice, vročil posebno Zahvalo. Zahvalo je Goriška knjižnica Franceta Bevka prejela ob 70. obletnici za širjenje bralne kulture in pomembno kulturno poslanstvo. Zahvala, posebno priznanje predsednika republike, je bila tokrat vročena prvič. Za ta način priznanja in zahvale posameznikom in organizacijam se je predsednik Pahor odločil, ker meni, da zeva prevelika vrzel med ustno zahvalo in uradnim odlikovanjem. Na zahvali je odtis nove stilske upodobitve Predsedniške palače. Nova stilska upodobitev je bila izdelana v preteklem letu, ko smo obeleževali 120. obletnico izgranje Predsedniške palače in 100. obletnico prve slovenske narodne vlade, ki je imela sedež v njej. Stilsko upodobitev je izdelal akademski slikar Uroš Tomovič.

Predsednik republike na slovesnosti ob 70-letnici Goriške knjižnice Franceta Bevka
Foto: Daniel Novakovič/STA