SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike vročil listine o častnem pokroviteljstvu ob 25. obletnici desetdnevne vojne

Ljubljana, 9. 5. 2016 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes na posebni slovesnosti vročil listine o častnem pokroviteljstvu nad prireditvami ob obeleževanju dogodkov 25. obletnice desetdnevne vojne. Na slovesnosti je sodelovala garda Slovenske vojske.

Predsednik republike je poudaril, da je namen današnje slovesnosti, da bi se v zgodovinski spomin Slovencev pomen osamosvojitvene vojne in ljudi, ki so takrat tako ali drugače sodelovali pri obrambi odločitve večine ljudi za neodvisno in samostojno državo, zapisal kot temelj samozavesti za prihodnje pogumne odločitve. »V zgoščenem času zgodovine smo takrat Slovenci politično, vojaško in diplomatsko pokazali veliko zgodovinsko zrelost. Predvsem pa smo dokazali sebi in mednarodni skupnosti, da znamo stopiti skupaj za naše skupne cilje,« je dejal predsednik Pahor in spomnil, da smo imeli Slovenci v zadnjem stoletju dve zelo različni izkušnji. Prvo, tako predsednik republike, sredi prejšnjega stoletja, ko smo politično in tudi drugače razklani doživeli surovi čas druge svetovne vojne in rane tega narodnega razkola celili dolga stoletja ter jih na nek način še danes. »Morda smo prav zaradi te izkušnje petdeset let kasneje zmogli ravnati drugače, izkazali smo se z oblikovanjem enotnih političnih ciljev in jih tudi enotno vojaško zavarovali. To kaže, da smo Slovenci sposobni enega in drugega,« je dejal predsednik republike. Poudaril je, da je za našo prihodnost potrebna prav takšna politična, diplomatska in vojaška enotnost, ki je bila za obrambo usodnih narodovih ciljev potrebna leta 1991. Prepričan je, da je tako za čas razkola kot za čas enotnosti mogoče ugotoviti, da nista prišla čez noč: »Do razkola je vodil daljši čas prepirov in povečevanja razlik, medtem ko je bil čas enotnosti daljši čas sodelovanja, čas poslušanja in čas medsebojnega spoštovanja.« »Lok dogodkov, ki smo jih letos prvič povezali, naj okrepi zavedanje zlasti pri mlajši generaciji o pomenu vojne za Slovenijo, slovenske vojske in policije za obrambo naše suverenosti,« je nagovor zaključil predsednik republike.

Med dogodke, s katerimi se spominjamo enotnosti osamosvojitvenega časa, s ponosom štejemo pogumna dejanja v času desetdnevne vojne. Letos smo jih s prevzemom enotnega častnega pokroviteljstva Predsednika Republike Slovenije prvič v zgodovini samostojne Slovenije povezali v obeležitvene slovesnosti pod skupnim imenom, da bi tako državljanke in državljane spomnili, da so nas pripeljali do samostojnosti in suverenosti.

Predsednik republike vročil listine o častnem pokroviteljstvu ob 25. obletnici desetdnevne vojne
Foto: Daniel Novakovič / STA


Listine o častnem pokroviteljstvu so prejeli:

1. brigada Slovenske vojske

Društvo vojnih veteranov Pekre - Ig 1991

Generalna policijska uprava Republike Slovenije

Mestna občina Maribor

Občina Gornja Radgona

Občina Ig

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Domžale

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo mesta Ljubljane

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Ljubljana

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Trebnje

Policijsko veteransko združenje Sever Ljubljana

Šolski center Postojna

Združenje za vrednote Slovenske osamosvojitve

Združenje za vrednote Slovenske osamosvojitve Severna Primorska