Predsednik Pahor sklenil blejski Strateški forum s prvim podpredsednikom Evropske komisije Timmermansom

Bled, 5. 9. 2017 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je ob sklepu 12. Strateškega foruma Bled (BSF), ki poteka pod naslovom Nova realnost, danes sestal s prvim podpredsednikom Evropske komisije Fransom Timmermanson in ameriškim diplomatom Hoytom Yeejem.

V pogovoru s Fransom Timmermansom je predsednik Pahor ocenil, da je prisotnost evropskega komisarja in prvega podpredsednika Evropske komisije na letošnjem Strateškem forumu Bled zelo pomembna, saj predstavlja glas Evropske unije na vodstveni ravni in daje okvir za razpravo in razmišljanja o spreminjajočih se realnostih na področju politike, gospodarstva in varnosti. Sogovornika sta imela zelo konstruktiven pogovor o prihodnosti Evropske unije in multilateralnih temah, povezanih z varnostnimi in političnimi vprašanji. Predsednik Pahor in prvi podpredsednik komisije sta izmenjala stališča tudi o razmerah v sosednji regiji Zahodnega Balkana in se strinjala, da si regija zasluži več pozornosti s strani EU. 

Glede prihodnosti EU sta predsednik Pahor in podpredsednik Evropske komisije soglašala, da je treba znova vzpostaviti zaupanje med državami članicami in v delovne institucije EU ter da moramo nadaljevati s sodelovanjem in se osredotočiti na tisto, kar nas povezuje. Predsednik Pahor je podpredsedniku Timmermansu potrdil, da stališče Republike Slovenije ostaja odločno zavzemanje za povezano in enotno EU ter v tem kontekstu odgovoril na zanimanje sogovornika glede Ljubljanske pobude, predloga za spremembo institucionalnega okvira Evropske unije. 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je ob zaključku 12. Strateškega foruma Bled srečal z evropskim komisarjem in prvim podpredsednikom Evropske komisije Fransom Timmermansom
Foto: Daniel Novakovič/STA


Predsednik Pahor se je dopoldne sestal z namestnikom pomočnika državnega sekretarja Združenih držav Amerike Hoytom Yeejem. Sogovornika sta potrdila odlične bilateralne odnose med državama ter se zavzela za nadaljnjo poglobitev političnega dialoga. Predsednik in ameriški diplomat Hoyt sta izmenjala stališča o razmerah v sosednji regiji Zahodnega Balkana, ob čemer je predsednik Pahor ponovno poudaril, da je spoštovanje dogovorov in mednarodnih sporazumov za stabilnost v tej regiji ključnega pomena. Sogovornika sta spregovorila tudi o drugih mednarodnih temah in potrdila pomen dobrih strateških odnosov med Slovenijo in ZDA kot zaveznicama v NATO.