SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor in kanclerka Angela Merkel predvsem o gospodarskem sodelovanju

Berlin, Nemčija, 25. 4. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je v okviru delovnega obiska v Berlinu srečal tudi z zvezno kanclerko Angelo Merkel, s katero sta govorila predvsem o nadgradnji strateškega partnerstva, ki sta ga leta 2011 podpisali Republika Slovenija in Zvezna republika Nemčija in o gospodarskem sodelovanju med državama.
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je v okviru delovnega obiska v Berlinu srečal tudi z zvezno kanclerko Angelo Merkel
Foto: Daniel Novakovič/STA


Kanclerka Angela Merkel je uvodoma čestitala predsedniku za zmago na volitvah in izpostavila odlične odnose med državama. Zanimala jo je predvsem situacija v Sloveniji in pogled predsednika Pahorja na stanje v državi. Pozdravila je rešitev slovensko-hrvaških vprašanj in ob tem sta se oba strinjala, da se morajo države skupaj boriti za prihodnost Evropske unije.

Predsednik je dejal, da si Slovenija želi partnerstvo razvijati na političnem, gospodarskem in na drugih področjih in predstavil tudi ključne prednostne naloge nove slovenske vlade in izpostavil odločenost za rešitev gospodarske in finančne krize. Poudaril je, da si Slovenija želi nadaljevati in nadgraditi uspešno gospodarsko partnerstvo s Nemčijo, ki je najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije z obsegom blagovne menjave, ki je leta 2012 znašala 8.49 mrd EUR oz. 1% manj kot leta 2011. Izvoz Slovenije v Nemčijo je znašal 4.45 mrd EUR, uvoz iz Nemčije pa 4.04 mrd EUR. Predsednik je ob tem ponovil vabilo nemškim investitorjem v Slovenijo. Kanclerka Merkel je poudarila, da je potrebna strategija vlade, ki bi nagovorila tuje vlagatelje.in opozorila tudi na birokratske ovire.

Predsednik Pahor in kanclerka Angela Merkel sta spregovorila tudi o aktualnih evropskih temah povezanih s prihodnostjo Evropske unije, krepitvijo ekonomske in monetarne unije, širitvijo Evropske unije na države Zahodnega Balkana ter aktualnih mednarodnih temah.
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je v okviru delovnega obiska v Berlinu srečal tudi z zvezno kanclerko Angelo Merkel,
Foto: Daniel Novakovič/STA