SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor novemu generalmajorju ob povišanju simbolno vročil čin in zastavo Republike Slovenije

Ljubljana, 20. 11. 2013 | sporočila za javnost


Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je danes priredil sprejem ob povišanju brigadirja mag. Dobrana Božiča, načelnika Generalštaba Slovenske vojske v čin generalmajorja ter mu ob povišanju simbolno vročil čin in zastavo Republike Slovenije. Predsednik Pahor je mag. Dobranu Božiču čestital in se mu zahvalil za njegov prispevek h graditvi Slovenske vojske ter njenemu ugledu doma in v tujini.

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je priredil sprejem ob povišanju brigadirja mag. Dobrana Božiča, načelnika Generalštaba Slovenske vojske v čin generalmajorja ter mu ob povišanju simbolno vročil čin in zastavo Republike Slovenije.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Po predsednikovih besedah je mag. Dobran Božič s svojim zavzetim in predvsem strokovnim delom izoblikoval kariero uspešnega in cenjenega poveljnika v Slovenski vojski in med pripadniki tujih oboroženih sil. Poseben ugled je dosegel v tujini, kjer je uspešno in odgovorno zastopal interese Slovenske vojske ter s svojo enoto pripomogel k zagotavljanju mednarodne varnosti in miru. Z osebnim zgledom, znanjem in vojaškimi izkušnjami, ki jih v zadnjih letih še dopolnjuje in poglablja, je bistveno prispeval h graditvi Slovenske vojske ter njenemu ugledu v mednarodnih poveljstvih in zavezništvu.

Predsednik Pahor je izrazil prepričanje, da generalmajor Božič izpolnjuje tudi druge kriterije ter ima značajske lastnosti, ki so pomembne zato, da lahko oseba z visokimi etičnimi merili, profesionalno in po svoji vesti presoja zapletene situacije, tako, da mu drugi lahko zaupajo. "Zdi se mi, da je za vaš položaj izredno pomembno, da vas odlikujejo te osebnostne vrednote," je dejal predsednik Pahor ter med ključnimi izpostavil profesionalnost, vztrajnost, poštenost in komunikativnost.

Glavni cilj generalmajorja Božiča je dvigniti raven razpoznavnosti Slovenske vojske doma in na tujem. V poseben izziv pa mu je preoblikovati jo v učinkovitejšo in bolje organizirano vojaško formacijo kljub zmanjšanim finančnim sredstvom. Med pripadniki Slovenske vojske in v javnem življenju je cenjen zaradi svoje preudarnosti, načelnosti, poštenosti in pripadnosti vrednotam, ki jih mora izražati vojska in celoten obrambni sistem Republike Slovenije.