SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor: "Projekt denarne osamosvojitve je bil eden najbolj uspešnih projektov znotraj celovitega procesa osamosvojitve Slovenije"

Ljubljana, 13. 10. 2016 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil slavnostne prireditve Banke Slovenije ob obeležitvi 25. obletnice samostojnosti, 25-letnice uvedbe tolarja in podelitvi nagrad za najboljša magistrska in doktorska dela s finančnega področja študentom slovenskih univerz.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil slavnostne prireditve Banke Slovenije ob obeležitvi 25. obletnice samostojnosti, 25-letnice uvedbe tolarja in podelitve nagrad za najboljša magistrska in doktorska dela s finančnega področja študentom slovenskih univerz.
Foto: Nebojša Tejić/STA


Zbranim je ob četrtstoletnici uvedbe slovenske valute tolar in samostojnosti Republike Slovenije najprej čestital. Dejal je, da se tudi sam spominja zanimivih detajlov tistega časa, med njimi tudi mestoma komičnih razprav o imenu slovenske valute "tolar", ki je bil uveden kot edino zakonito plačilno sredstvo v novi državi. "Na bankovcih so bile upodobljene znamenite slovenske osebnosti in morda nam je tudi zato tolar hitro prirasel k srcu, čez tri leta pa je postal še zunanje konvertibilen in takrat se je zaupanje vanj zares poglobilo," je dejal predsednik Pahor in se ob tej posebni priložnosti še enkrat zahvalil vsem, ki so politično, organizacijsko in tehnično vodili priprave na denarno osamosvojitev. 

"Vse je potekalo v veliki politični negotovosti, a je bilo izvedeno brezhibno," je ocenil predsednik Pahor in dodal, da je bil projekt denarne osamosvojitve eden najbolj uspešnih projektov znotraj celovitega procesa osamosvojitve Slovenije. "To je mogoče ilustrirati tudi z raziskavami javnega mnenja, ki so ob koncu tisočletja pokazale, da so tolar, Banka Slovenije in poslovne banke tretja najbolj zaupanja vredna institucija v državi - takoj za družino in šolami". "Tolar je imel kratko, vendar slavnostno zgodovino; leta 2007 je slovenska nacionalna valuta postal evro. Zaupanje v evro je bilo pred krizo, leta 2008, zelo visoko, vendar je kriza zamajala tudi to zaupanje," je dejal predsednik Pahor in poudaril, da je sam prepričan Evropejec, da se izreka za evropskega federalista in da v evropsko idejo trdno verjame, ker meni, da dolgoročno ni druge poti, da ohranimo in krepimo Evropsko unijo, z njo pa tudi njeno valuto, evro.

"Četudi bi se kdaj proti moji in naši volji zgodilo, da bi morali žal znova uvesti lastno valuto, so naše izkušnje z uvedbo tolarja neprecenljive vrednosti in v tem primeru ne bi bile samo predmet zgodovinske slave, temveč tudi hvaležna pomoč za ohranitev naše nacionalne suverenosti," je še dejal predsednik Pahor in izrazil upanje, "da bomo storili vse, kar je v naših močeh, da evro ostane, da se okrepi zaupanje vanj, da se okrepi zaupanje v Evropsko unijo in naše članstvo v njej in da se bomo ob obletnicah in nasploh vselej gladke, uspešne denarne osamosvojitve na prelomu devetdesetih let spominjali zgolj kot slavne zgodovine".

Predsednik Pahor je ob zaključku svojega nagovora  guvernerju Banke Slovenije dr. Boštjanu Jazbecu poklonil slovensko zastavo - posebno protokolarno darilo predsednika republike ob praznovanju 25. obletnice samostojnosti naše države. 

Letošnjim osmim prejemnikom nagrad Komisije za raziskovalno delo Banke Slovenije, ki podeljuje nagrade od leta 1993 za spodbudo raziskovalnega dela študentov na področju ekonomije, bančništva, zavarovalništva, financ in finančnega prava, pa je čestital za njihovo delo in jim zaželel še veliko uspehov.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil slavnostne prireditve Banke Slovenije ob obeležitvi 25. obletnice samostojnosti, 25-letnice uvedbe tolarja in podelitve nagrad za najboljša magistrska in doktorska dela s finančnega področja študentom slovenskih univerz.
Foto: Nebojša Tejić/STA